Några av de viktigaste stödlösningarna för personer som bor hemma eller som ska flytta hem är psykiatrisk hemrehabilitering, kommunala stödtjänster, kamratstöd och stöd anordnat av andra instanser. Det kom Boendeservicestiftelsen ASPA, grundad av handikapporganisationerna, fram till i sin utredning.
Psykiatrisk hemrehabilitering innebär rehabilitering i öppenvården tillsammans med sjukvårdsdistriktets psykiatriska öppenvårdsenhet, hälsocentralen och kommunens socialväsende. Hemrehabilitering är avsedd för patienter som behöver sådant kontinuerligt eller tillfälligt stöd och rehabilitering som man ofta får i hemmet på grund av bl.a. försämrad funktionsförmåga. Genom psykiatrisk hemrehabilitering kan man också förbygga upprepade sjukhusbehandlingar.
Det är viktigt att familjen deltar i hemrehabiliteringen och att man använder psykoedukativa metoder vid vägledning och rådgivning. Psykoedukativa metoder handlar om att informera, undervisa och vägleda i frågor som rör sjukdomen: uppkomst och hantering av symtom, möjligheter till egenbehandling, medicineringens betydelse och bisymtom. Målet är att få bättre kontroll över symtomen.
Kommunala stödtjänster innebär hemsjukvård eller hemvård som utförs tillsammans med social- och hälsotjänster, sociala tjänster, boendestöd, rehabiliteringshandledares tjänster samt olika projekt i kommunen. Hemsjukvården och hemvårdstjänsten fokuserar i kommunerna på äldre och familjearbete.
Personer som genomgår psykisk rehabilitering får dessvärre dessa tjänster i mindre omfattning än äldre och familjer. Istället erbjuder de tjänster från en tredje sektor, till exempel dagverksamhet eller tjänster som erbjuds genom projekt. Oftast erbjuds dessa personer boendestöd i form av socialtjänster.
Finland har flera organisationer och tjänsteleverantörer inom den privata sektorn som också erbjuder tjänster för boendestöd. De är tjänster som siktar på dagverksamhet som stödjer självständigt boende och på sysselsättning. I Psykportens Sökning på ort och tjänster kan du söka efter lokala aktörer inom den tredje sektorn i ditt bostadsområde.
Boendeservicestiftelsen ASPA
Finlands Klubbhus rf
Boendetjänstanvändarnas, eller erfarenhetsexperternas, synvinkel vid utvärderingen och planeringen av tjänster har blivit allt viktigare. ITHACA-rapporten fäster uppmärksamhet på utvecklingen av boendetjänster så att de mänskliga rättigheterna för personer som genomgår psykisk rehabilitering tas tillvara även när det gäller boende. Kvalitetsuppföljningen av parterna som anordnar boendeserviceverksamhet bör även inkludera användarnas egen utvärdering. De anhörigas synvinkel bör också beaktas.