Att ha med andra människor att göra kan orsaka stress. Då behöver du bland annat kunna kommunicera. Du måste kunna framföra ditt ärende tydligt. Här har du några av kommunikationens grunddrag.
Minneslista för effektiv kommunikation
Fokusera
När du ska t.ex. till läkaren underlättar det om du kan fokusera på det du vill förklara:
- Gå i igenom det du ska säga i förväg och skriv vid behov en minneslapp som du tar med dig till mottagningen.
- Försök slappna av före mötet (koncentrera dig till exempel på att andas lugnt; ibland kan det hjälpa att tugga tuggummi).
Ögonkontakt
Ögonkontakt gör det lättare att få fram ditt budskap. Även om du kanske tycker det är svårt att se en annan person i ögonen bör du ändå försöka. Ögonkontakten behöver inte vara kontinuerlig, utan det räcker att du kastar en blick på personen du talar med. På så sätt känner du dig starkare och känner att du deltar i diskussionen bättre.
Hållning
Vi kommunicerar med mer än ord och ögonkontakt. Hållningen har också betydelse. Med den kan man visa hur man mår. Genom att förbättra din hållning kan du stärka dina inre känslor. Prova hur en reslig hållning påverkar hur du mår: räta upp ryggen, lyft upp huvudet – hur känns det? Du kanske märker att du känner dig lite modigare och starkare!
Tala tydligt
Hållningen, fokus och ögonkontakten är viktiga, men det är först med hjälp av ord som du kan förklara ditt budskap. För att andra ska förstå dig rätt måste du tala tillräckligt tydligt. Tala tillräckligt kraftfullt och lagom snabbt. För att tala lugnt och tydligt kan du ta hjälp av t.ex. en minneslapp. Då behöver du inte spänna dig eller skynda dig av rädsla att glömma något.
Allt detta ingår i kommunikationsfärdigheter, som är en viktig färdighet vid umgänget med andra. Man kan öva på att framföra sitt budskap tydligt och utvecklas. Alla har vi något att lära när det gäller kommunikation. Om du erbjuds möjlighet att delta i en kommunikationskurs, utnyttja den! Den är till nytta i många situationer. Din egen vårdenhet kan erbjuda olika kurser i sociala färdigheter – fråga den behandlande personen om dem.
Problemlösningsfärdighet
Precis som vid många andra situationer i livet kan det uppstå problem vid behandlingen av en sjukdom. Om du är rådvill och inte vet vad du ska göra bör du ägna lite tid åt att fundera på det. Det är bättre att planera vad man ska göra än att automatiskt testa gamla sätt, åtminstone om de inte verkar fungera.
Nedan hittar du ett formulär över hur man löser problem. Om ett problem uppstår kan du ta fram den här sidan och testa hur du skulle kunna lösa problemet med hjälp av det här formuläret.
Det är bra att se att du måste göra något för att lösa problemet. Det brukar inte räcka med att man väntar. Om du istället reder ut svårigheterna i lugn och ro, en åt gången, lär du dig hantera dina problem. Du kan även fundera över problemlösningsuppgiften med din stödperson eller den behandlande personen.
Uppgift 15: Testa din problemlösningsförmåga
Föreställnings- och rollövningar
Om du står inför en svår situation kan du försöka öva på den i förväg. Du kan ta föreställnings- och rollövningstekniker till hjälp.
Föreställningsövningar innebär att du i förväg försöker leva dig in i den kommande situationen som känns svår. Det kan man göra genom att föreställa sig hur situationen utvecklas. Du kan gå igenom den kommande situationen detaljerat i huvudet.
Om det till exempel känns jobbigt att gå till läkaren kan du föreställa dig hur du går till läkaren, sitter i väntrummet och hur du hälsar. Du kan föreställa dig ord för ord vad du säger och vad läkaren svarar. Det är viktigt att du har en positiv bild av din prestation. Föreställ dig alltså om och om igen hur du lyckas, hur allt går bra. Öva på att lyckas i huvudet.
Man kan också ”torröva” på den kommande situationen genom att spela upp den med en närstående eller vårdare som en rollövning. Då kommer man gemensamt överens om en situation som man ska öva på och delar upp rollerna i situationen. Man kan till exempel öva på att gå till läkaren genom att en är läkaren och den andra patienten.
När man har kunnat öva på sitt agerande i förväg och kanske även leva sig in i den andra partens ställning i rollövningen känns den verkliga situationen inte längre lika främmande, utan mycket mer bekant och under kontroll.
Avslappning
Det finns flera olika avslappningsmetoder, och genom att prova dig fram hittar du den som passar dig bäst. Du kan använda en viss avslappningsteknik eller något annat som du märker minskar dina spänningar.
Uppgift 16: Effektiv avslappningsteknik
Uppgift 17: Snabb avslappningsteknikDärefter kan du ta itu med problemet på nytt, men mycket lugnare!
Om du märker att någon metod hjälper dig slappna av kan du göra den till din ”teknik”. Det kan vara t.ex. att lyssna på en låt, motionera, upprepa en låt eller dikt i huvudet eller koncentrera dig på att andas lugnt. Du kan också testa Psykportens avslappningsövningar, som du hittar under Psykportens egenvårdssektion (Verktyg för egenvård av psykiska symptom).