Det finns inga separata yrkesstudielinjer för personer som genomgår psykisk rehabilitering, utan alla utbildningsalternativ är öppna även för dem. Det är viktigt att hitta ett studieområde som motsvarar ens egna intressen och att få tillräckligt stöd i studierna. Det finns dock förberedande och rehabiliterande utbildning som förbereder personen inför den ordinarie utbildningen.
Målet med förberedande och rehabiliterande utbildning är att ge den studerande beredskap inför yrkesutbildning, hitta sin plats i arbetet och få kontroll över sitt liv. Målen med utbildningen fastställs enligt den studerandes resurser och livssituation. En personlig undervisningsplan upprättas för de studerande, där man tar hänsyn till den studerandes individuella behov. Utbildningen brukar vara ett läsår.
Alla specialläroanstalter och några av de vanliga yrkesläroanstalterna erbjuder förberedande utbildning. Man söker till dem med ett ansökningsformulär som skickas direkt till läroanstalten. De förberedande utbildningarna är vanligtvis kostnadsfria för den studerande.
Förutom förberedande och rehabiliterande utbildning erbjuds personer som genomgår psykisk rehabilitering även annan utbildning som ger yrkesmässiga och allmänna färdigheter. Utbildning anordnas till exempel av
-
yrkesläroanstalter
- folkhögskolor
- medborgar- och arbetarinstitut
- vuxenutbildningscentraler.
Målet med utbildningarna är att utveckla personens studiefärdigheter och främja sysselsättningen samt ge färdigheter som stödjer kontrollen över vardagslivet. Mer information om kostnaderna för utbildningen får man direkt av läroanstalten.
Utbildningen Meku är en ettårig förberedande och rehabiliterande undervisning och vägledning för personer som genomgår psykisk rehabilitering. För Meku-studerandena har det ofta gått ganska lång tid från deras tidigare studier och de kan vara osäkra på vilket område som passar dem. Därför ska alla i Meku-gruppen må bra och känna sig trygga. I den förberedande utbildningen granskar man den studerandes hela livssituation, vardag och liv utanför skolan.
Meku-gruppen består av en lärare, ergoterapeut, studievägledare, psykolog och socialarbetare, vilket innebär att väglednings- och stödsystemet är omfattande och fungerar aktivt. I studierna framhäver man färdigheter att skaffa ny information, lära sig projektarbete och självutvärdering.