Olika onlinespel, liksom också konsolspel, erbjuder ett intressant och underhållande tidsfördriv och kan ge många ungdomar glädje i livet. Spel som spelas på internet kan erbjuda spänning, utmaningar, upplevelser av att lyckas och också ge kompisar, eftersom många spel spelas tillsammans. Ibland kan dock spelen och surfandet uppta en stor del av dagen, så att man inte har tid eller energi för annat. Då har en ung person kanske blivit spel- eller internetberoende. Ofta har föräldrarna en oro över ungas spelande och funderar på hur mycket spelande som är rimligt. Enligt den allmänna rekommendationen borde barn i skolåldern tillbringa högst två timmar per dag framför TV:n, datorn eller mobila apparater.

Obs! Enligt lag är alla penningspel förbjudna för barn under 18 år i Finland.

Nackdelar och symtom

Det finns nackdelar med att spela eller surfa för mycket. Man kan få fysiska besvär såsom trötthet eller sömnlöshet. Den unga kan spela sent in på natten, vilket gör att det är jobbigt att ta sig till skolan. En långvarig sömnbrist kan också göra den unga mer utsatt för depression. Övriga symtom är trötta ögon och problem med handleder, armbågar eller nacke. Överdrivet spelande eller surfande kan också på-verka den ungas sociala liv när den unga isolerar sig i spelens värld och inte har tid över för familj eller vänner. Bråk om tidsanvändningen kan också tillspetsas och skolgången eller dygnsrytmen bli lidande.

Spelandet eller surfandet ger ett starkt välbehag och därför är det lätt att bli beroende av det. Tecken på att man spelar för mycket kan vara till exempel att man tappar tidsbegreppet under långa stunder, känner ett behov av att spela allt mer, slutar umgås med vänner och lägger av med hobbyer som inte har med spel att göra, inte längre har tid för familjen eller skolan, får skuldkänslor av spelandet och upptäcker att man ljuger om sitt spelande. Senast då man själv känner att man spelar eller surfar för mycket är det skäl att reflektera över sitt spelbeteende.

Överdrivet surfande på nätet eller spelande kan också vara ett sätt att ge utlopp för eller fly undan andra problem. Bakom spelandet kan det finnas andra omständigheter i den ungas liv, såsom ensamhet, mobbning eller problem i skolan eller i familjen. Den unga kanske söker tröst i spelandet och flyr undan jobbiga känslor i spelens värld.

Penningspel

Med penningspel avses spel där man kan vinna eller förlora pengar eller något annat med penning-värde. Med penningspel avses idag ofta nätpoker men till penningspel hör såväl spelautomatspel och traditionell lotto som skraplotter.

Många unga tycker att penningspel är intressanta och spelar fastän de inte uppfyller den för penning-spel gällande åldersgränsen på 18 år. Särskilt pojkar dras till penningspel. Spelandet är spännande och intressant och dessutom förbjudet för minderåriga, vilket ökar lockelsen ytterligare. För många unga innebär just penningspel en möjlighet att testa både sina egna gränser och de gränser som gäller för ungdomar i allmänhet. Den unga kan känna sig lite mer vuxen när han eller hon kan pröva lyckan i penningspel. Penningspel kan vara ett sätt att söka andras acceptans, sociala händelser, trivsel, avkoppling, en stunds avbrott från vardagen, spänning eller lycka som eventuella vinster medför. Spelan-det kan också vara ett sätt att ge utlopp för eller fly undan andra problem. Bakom spelandet kan det finnas andra omständigheter i den ungas liv, såsom ensamhet, mobbning eller problem i skolan eller i familjen. Ibland spelar den unga för att glömma tidigare spelförluster.

Ungdomar kan spela penningspel fastän de egentligen inte har råd med det. Ungdomar har ofta felakt-iga uppfattningar och antaganden om hur penningspel fungerar, om sannolikheter och tur. Spelens logik är dock alltid densamma: även om man någon gång vinner så är spelets upprätthållare den som håvar in de egentliga vinsterna. Alltför ofta tror penningspelare att övning kan göra honom eller henne till herre över pokerautomaten. Vinster i automatspel baserar sig dock på ren slump och tur.

Spelandet och de slumpartade vinsterna ger ett starkt välbehag och därför är det lätt att bli fast i spelen. Ofta är föräldrarna oroliga för ungdomars spelande. Hos unga kan penningspel utvecklas till ett problem snabbare än hos vuxna.

Mer information på internet