Du kan sända din egen historia till Psykporten för unga. Du kan till exempel berätta om hur du sökte dig till vården och hur du fick hjälp. Du kan skriva under ett påhittat namn och din berättelse publiceras efter granskning.

Också en tonårsförälder, en vårdnadshavare eller en yrkesutbildad person kan skicka in en berättelse om en ung som har fått hjälp och vad som var avgörande för att den ungas situation och tillstånd för-bättrades.

Skicka din historia via e-post till adressen: palaute.nuortenmt-talo@hus.fi

Broschyren Nuorten viestejä vanhemmille (enbart på finska)

Berättelser

​​Minttus berättelse

Mitt första förhållande tog slut på vintern. Jag var urlessen och ville helst bara dö. Nångång skar jag mej i handen, men sen hjälpte int det heller. Det kändes bara värre. Sen så chattade jag med nån skötare eller läkare på en nätsida och då fatta jag att världen int går under fast ett förhållande tar slut. Och så har jag ju jättebra kompisar. De är det bästa som finns!

- Minttu 15 år

​Santtus berättelsen

För ungefär ett år sedan så börja jag tappa orken och allt kändes jobbigt. Int kan jag riktigt säga varifrån allt börja. I princip så var nog allt helt okei, men sedan bara hände nåt. Mina kompisar såg nog att jag int mådde så bra och att jag int orka göra nånting. Några kompisar tyckte att jag sku gå till hälsovårdaren. Med kompisarnas stöd så våga jag ta kontakt med hälsovårdaren. I början kändes det lite konstigt, men sen fatta jag att det hjälpte ju att prata. Jag har också pratat med mina föräldrar och nu är allt mycket bättre. Jag går på futisträningar och ibland går jag och pratar med hälsovårdaren. Livet är riktigt kiva!

- Santtu 17 år​​​​​​​​​​​​​​​​