Skip to main content

Egenvårdsprogram

*Till den närstående

Det är viktigt att man som partner eller stödperson förbereder sig inför den kommande förlossningen. Som partner eller stödperson har man en viktig uppgift i att skapa en trygg och stödjande atmosfär för mamman under graviditeten, förlossningen samt efteråt.

Hur stöder jag en föderska med förlossningsrädsla? 

Förlossningen är ofta en utmanande och spännande situation för partnern eller stödpersonen. Man hoppas kunna hjälpa så mycket man kan.  

Det finns många sätt för dig att stödja din närståendes förberedelse inför förlossningen och hens förlossningsupplevelse. En öppen och ärlig kommunikation stärker bandet mellan er. Det har ni nytta av såväl under förlossningen som i ett eventuellt gemensamt föräldraskap.  

Att tillsammans förbereda sig inför förlossningen 

Besök tillsammans mödrarådgivningens eller förlossningssjukhusets träffar där man förbereder sig inför förlossningen. 

Ju bättre du förstår de olika skedena i förlossningen desto säkrare och tryggare känns oftast förlossningen. Och desto bättre kan du även stödja föderskan.  

Diskutera tillsammans

  • vad önskar den gravida av partnern eller stödpersonen?
  • vilka önskemål har hon i fråga om förlossningen?  

Om du är föderskans partner, diskutera även

  • vilka förväntningar har ni på föräldraskapet?
  • vad hoppas ni på och vad förväntar ni er?
  • vad känns besvärligt eller skrämmande?
  • vad ni vill överföra från er egen barndom till ert barn?  

Sätt att stödja den närstående under förlossningen 

Att ge fysiskt stöd

  • Bra metoder är till exempel att hålla i handen, ge avslappnande massage, stryka och stödja föderskan i olika ställningar. 

Att ge emotionellt stöd

  • En förlossning är en intensiv upplevelse där känslorna kan variera väldigt snabbt. Detta är vanligt och inte något man behöver bli rädd för. Det är viktigt att partnern eller stödpersonen förblir lugn, omtänksam, uppmuntrande och stödjande.  

Att vara bredvid och stöda

  • Man kan finnas till för föderskan till exempel med uppmuntrande ord eller via beröring. Det skapar en trygg och pålitlig atmosfär för föderskan.  

Att kunna tillgodose behoven flexibelt

  • Det är viktigt att partnern eller stödpersonen är lyhörd för föderskans behov. Observera att behoven kan förändras snabbt. Ibland kan det som man i förväg trodde sig behöva eller önskade sig inte längre gälla. Även detta är väldigt vanligt. 

Kom ihåg

Föderskans känsla av trygghet och kontroll kan förstärkas genom en öppen kommunikation och genom att lyhört beakta föderskans behov. Partnerns och stödpersonens lugna och förutsägbara beteende ökar sannolikheten för en bra förlossningsupplevelse. 

Vad händer om jag är rädd för min närståendes förlossning?

Varje partner eller stödperson upplever en förlossning på sitt eget sätt. Förberedelserna inför och att delta i förlossningen kan väcka olika känslor och osäkerheter.

Till exempel kan många vara rädda för att inte kunna erbjuda tillräckligt med stöd eller hjälp till föderskan. 

Cirka 14 % av föderskornas partner upplever en stark rädsla. Det är väldigt vanligt att vara lite rädd. 

Förlossningsrädsla hos en partner eller stödperson 

Förlossningsrädsla hos en partner eller stödperson handlar vanligtvis om: 

  • föderskans och barnets hälsa  
  • en upplevelse av hjälplöshet eller maktlöshet 
  • den smärta som föderskan upplever 
  • de egna reaktionerna 
  • en osäkerhet om vad som förväntas av en 

En naturlig rädsla kan även ha sina nackdelar 

Förmågan att känna rädsla och ångest är naturliga och viktiga egenskaper. De varnar för hotfulla situationer. Det är typiskt för människan att förbereda sig för framtiden och tänka på olika alternativ.  

Ibland blir dock oron en sorts maladaptiv copingmetod. Det är även möjligt att man använder sig av denna copingmetod när man förbereder sig inför förlossningen. 

Då tänker man att alla möjliga hot som gäller förlossningen måste gås igenom och bearbetas. På detta sätt genom att älta och grubbla försöker man så hantera ångesten. 

Att älta och grubbla är dock ofta till ingen nytta. Det bidrar inte till att man medvetet accepterar att en förlossning i grund och botten är väldigt oförutsägbar. För mycket oro och grubbleri kan leda till att nya bekymmer uppstår. 

Hur kan du lindra din rädsla? 

Det är viktigt att man som partner eller stödperson berättar öppet om sina känslor och tankar angående förlossningen. 

Vid behov lönar det sig att söka hjälp av andra närstående eller yrkespersoner. Farhågorna kan tas upp på mödrarådgivningen eller med en hälsovårdare. 

Att utnyttja detta egenvårdsprogram 

En närstående eller stödperson kan särskilt ha nytta av följande sidor i detta egenvårdsprogram:  

En närstående eller stödperson kan särskilt ha nytta av följande övningar: 

Om du vill kan du bekanta dig med hela egenvårdsprogrammet. Det lönar sig att göra övningarna i programmet tillsammans med den gravida eller stödja hen i övningarna. 

Kom ihåg

Att aktivt förbereda dig inför förlossningsdagen, att skaffa pålitlig information och diskutera med andra kan hjälpa dig att känna dig säker och trygg under din närståendes förlossning.