Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (0:56) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja keinoja puherohkeuden kasvattamiseen. Sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan jaksamiseesi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla. 

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle. 

Muista

Mikäli puhejännitys voimistuu entisestään tai koet sen haittaavan elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua! 

Miten toimin, jos tämä ohjelma ei riittänyt? 

Milloin apua kannattaa hakea?  

Hoitoa kannattaa hakea, jos oireet alkavat häiritä elämääsi ja rajoittaa arkeasi. Valikoiva puhumattomuus vaikuttaa tällöin kotona, kaverisuhteissa tai koulussa. Pitkittyessään valikoiva puhumattomuus voi altistaa myös muille ongelmille. 

Apua kannattaa hakea myös, jos oireet kuormittavat arkeasi tai huolestuttavat vanhempiasi.  

Mistä apua voi hakea? 

Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro huolista omalle ammattilaisellesi. 

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, ole läheisen aikuisen avulla yhteydessä kouluterveydenhuoltoon, terveysasemalle tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.

Millaista apu on? 

Valikoivan puhumattomuuden hoito on yksilöllistä. Siihen kuuluu myös työskentelyä vanhempien kanssa. Yhteistyö koulun kanssa on tärkeää. 

Hoito voi sisältää esimerkiksi kirjoittamista, piirtämistä tai toimintaa eläinten kanssa. Hoitokäynnit voivat olla nuoren omia käyntejä tai perheen yhteisiä käyntejä. 

Jos oireet ovat vaikeita, voi hoito toteutua nuorisopsykiatrian poliklinikalla. Hoitoon voi osallistua puheterapeutti, psykologi tai muu puhejännitykseen perehtynyt asiantuntija.

Mitä teen, jos kouluni tarvitsee lisää tietoa aiheesta? 

Voit lähettää koulun aikuisille linkin:

Hyödyllisiä linkkejä 

Tilannekohtainen puhumisen vaikeus -yhdistys Puheeksi ry tukee perheitä, nuoria ja aikuisia, joilla on tilannekohtainen puhumisen vaikeus.

Lisää tietoa valikoivasta puhumattomuudesta:

Muita hyödyllisiä omahoito-ohjelmia 

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi! 

Saitko apua nuorten puhejännityksen omahoito-ohjelmasta? 

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.