Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten huolehtia itsestä?

Siihen, millaisia vaikeuksia kohtaa, ei voi vaikuttaa. Siihen, miten vaikeuksiin ja itseensä suhtautuu, kuitenkin voi. Hankalien tunteiden kohtaaminen voi vähentää kärsimystä.

Pakenemisen ja välttelyn sijaan hankalan tilanteen ja siihen liittyvät tunteet voi kohdata hyväksyvästi. Se voi vähentää kriisin aiheuttamaa kärsimystä.

Hyväksyvä asenne 

Vaikeuksien hyväksyminen ei tarkoita sitä, että alistuisi tilanteeseen ja sopeutuisi mihin tahansa. Hyväksyminen ei tarkoita myöskään sitä, ettei toimi tilanteen muuttamiseksi.

Hyväksyntä tarkoittaa, että kohtaa vaikean tilanteen sellaisena kuin se on. Vaikeassakin tilanteessa voi kiinnittää huomiota itsensä myötätuntoiseen kohtaamiseen ja siihen, että elämässä on muutakin.

Itsemyötätunto 

Itsemyötätunto tarkoittaa myötätuntoista suhtautumista itseen. Itsemyötätuntoa on kohdella itseään kuten kohtelisi hyvää ystäväänsä. 

Vaikeiden elämäntilanteiden keskellä useammat kaipaisivat lohdutusta, kuuntelua ja myötätuntoa.

Usein kriisin keskellä moni soimaa itseään. Sen sijaan olisi parempi kohdata itsensä hyväksyvästi ja lohduttaa itseään.

Itsestä huolehtiminen 

Kriisin aikana on tärkeää huolehtia itsestään.  

Itsestä huolehtiminen tarkoittaa  

  • perustarpeista, kuten syömisestä ja unesta huolehtimista, sekä  
  • hauskojen, rentouttavien ja kiinnostavien asioiden tekemistä.  

Mielihyvää tuottavien asioiden tekeminen tasapainottaa tunteiden tuomaa kuormitusta. Se myös auttaa suuntaamaan ajatuksia kriisin ulkopuoliseen elämään. On tärkeää tunnistaa, millaiset tekemiset tukevat juuri sinun hyvinvointiasi. 

Vaikka vaikeat tunteet eivät katoaisi, auttaa mukavien asioiden tekeminen olemaan läsnä nykyhetkessä.  

Arkirutiinit, säännöllinen elämänrytmi ja liikunta auttavat. Älä kuitenkaan vaadi itseäsi olemaan koko ajan vahva ja tehokas. Muista, että saat vain olla ja levätä. 

Toiveikkuus 

Toivo on tärkeä elementti selviytymisessä. Toivo on ajatus siitä, että myös vaikeista asioista voi selvitä, ja tulevaisuudessa voi olla jotain hyvää.

Toivo ei sivuuta vaikeuksia, vaan auttaa kestämään niitä ja selviämään niistä. Toivon avulla voi pyrkiä kohti tulevaa.

Toivon avulla ei kuitenkaan pysty hallitsemaan elämän ennakoimattomuutta. Toivossa onkin syytä muistaa realistisuus ja omat voimavarat.