Uupumuksen oirekysely (KEDS)

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​

Karolinska Institutissa Tukholmassa on kehitetty itsearviointitesti KEDS, jonka avulla pystyt selvittämään suhteellisen luotettavasti, miten suuressa akuutin uupumisen vaarassa olet tällä hetkellä.

Jokaisessa kysymyksessä on seitsemän vastausvaihtoehdon asteikko, joista voit valita vaihtoehdon, joka kuvaa parhaiten oloasi viimeisten kahden viikon aikana.

Jos pisteitten kokonaismäärä on 19 tai enemmän, sinun kannattaa kiinnittää erityistä huomiota rasituksen ja palautumisen tasapainoon. Pisteitten maksimimäärä on 54. Mitä korkeampi pistemäärä on, sitä enemmän siis kärsit pitkäkestoiselle ylikuormitukselle tyypillisistä oireista ja ongelmista.

​Keskittymiskyky: Miten hyvin jaksat koota ajatuksesi keskittymistä vaativiin arkipäivän asioihin?​​​Muisti: Miten hyvin pystyt painamaan ja palauttamaan mieleesi arjessasi tarpeellisia asioita?​​Fyysinen jaksaminen: Tunnetko itsesi ruumiillisesti tavallista väsyneemmäksi arkipäivän puuhien tai muun fyysisen ponnistelun jälkeen?​​Sitkeys, kestävyys: Miten sitkeästi olet viime viikkoina jaksanut toimittaa arkipäivän tehtäviäsi, ja millaisiksi koet henkiset voimavarasi?​​Palautuminen: Miten hyvin ja nopeasti palaudut rasituksesta henkisesti ja ruumiillisesti?​​Uni: Miten hyvää unesi on ollut ja/tai oletko tuntenut itsesi levänneeksi viimeisten kahden viikon aikana?

Arvioi miten hyvin olet nukkunut, riippumatta siitä oletko käyttänyt unilääkkeitä vai et.
​Aistiherkkyys: Tuntuuko sinusta, että jokin tai jotkin aisteistasi ovat tulleet tavallista herkemmiksi?​Vaatimusten kohtaaminen: ​Miten reagoit vaatimuksiin, joita sinulle asetetaan arkipäivässäsi? Vaatimukset voivat tulla toisten taholta tai omasta mielestäsi.Ärtymys ja kiukku: ​Miten ärtyneeksi tai vihaiseksi tunnet itsesi sisäisesti, riippumatta siitä näytätkö sen ulospäin tai et? Mieti erityisesti, kuinka herkästi ärsyynnyt (“lyhyt pinna”), ja miten usein tai kuinka voimakkaasti tunnet itsesi vihaiseksi tai ärtyneeksi. Jos et ylipäätään koe tällaisia tunteita, valitse vaihtoehto 1.Et ole vielä vastannut kaikkiin kysymyksiin

​​​​​

 ‭(Hidden)‬ style