Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmiin voi tutustua kuka tahansa, jota kiinnostaa oman mielenterveyden parantaminen. Voit käydä ohjelman läpi kokonaisuudessaan tai perehtyä vain hyödyllisimmiltä vaikuttaviin osioihin. Ohjelmia voi käyttää itsenäisesti silloin, kun oireet ovat lieviä. Voit myös käyttää ohjelmia muun saamasi hoidon tukena.

Kenelle ne sopivat?

Ohjelmien kokonaisuudet ja sisällöt sopivat kenelle vain iästä riippumatta. Tarjonnasta löytyy kuitenkin myös erikseen nuorten tarpeisiin suunniteltuja omahoito-ohjelmia.

Mitä ne sisältävät?

Asiantuntijoiden kanssa kootuista ohjelmista löydät

 • asiantuntijavideoita
 • kattavaa ja luotettavaa tekstimateriaalia
 • harjoituksia ja tehtäviä, jotka todistetusti lieventävät oireita
 • työkaluja, joiden avulla voit itse vaikuttaa oloosi
 • kokemusasiantuntijoiden kommentteja ja vertaistukea 

Ohjelmat on jaettu kolmeen osaan, jotka sisältävät

 • kattavaa tietoa häiriöstä (esim. masennuksesta) tai elämäntilanteesta (esim. työhön paluu), johon ohjelma on suunniteltu
 • työkaluja ja harjoituksia, joilla voit parantaa oloasi
 • neuvoja ja eväitä tilanteeseen, jossa olet suorittanut ohjelman ja mietit, mitä voisit tehdä seuraavaksi

Paljonko pitää varata aikaa?

Ohjelman läpikäyminen vie useamman tunnin, mutta voit itse päättää, kuinka paljon opiskelet kerralla. Aktiivinen harjoitteleminen ja materiaalin kanssa työskenteleminen tuovat tuloksia. Voit kuitenkin täysin itse päättää tahdin tai valita vain ne kokonaisuudet, jotka sopivat omaan tilanteeseesi.

Omahoito-ohjelmissa olemme panostaneet helppokäyttöisyyteen.

 • Tekstimateriaalit ja tehtävät ovat helppolukuisia.
 • Videot ovat tekstitettyjä.
 • Ohjelmista löytyvät äänitteet ovat saatavilla myös ladattavina tekstitiedostoina

Mielenterveystalon kaikki sisällöt toimivat pöytätietokoneella, mobiilissa sekä tabletissa. Voit siis helposti valita itse sopivan paikan ja ajan, jolloin tutustut valitsemaasi ohjelmaan.

Pitääkö minun rekisteröityä?

Omahoito-ohjelmia voi käyttää täysin anonyymisti, eikä tietojasi tallenneta mihinkään.

Mielenterveystalo tarjoaa tulevaisuudessa enemmän eri aiheita käsitteleviä omahoito-ohjelmia. Päivitämme ohjelmia kesän ja syksyn mittaan.

Omahoito-ohjelmat ovat myös ammattilaisen työkalu

Omahoito-ohjelmia voidaan käyttää kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä ja tätä kutsutaan ohjatuksi omahoidoksi. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia. Katso video ohjatusta omahoidosta.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmasta saat enemmän tietoa ja työkaluja. Löydät omahoito-ohjelmasta muun muassa videoita, ohjattuja harjoituksia ja testejä. Voit tutustua ohjelmaan omaan tahtiin sinulle sopivana aikana. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös