Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmiin voi tutustua kuka tahansa, jota kiinnostaa oman tai läheisen mielenterveyden parantaminen. Voit käydä ohjelman läpi kokonaisuudessaan tai perehtyä vain hyödyllisimmiltä vaikuttaviin kohtiin. Ohjelmia voi käyttää itsenäisesti silloin, kun oireet ovat lieviä. Niitä voi myös käyttää muun hoidon tukena.

Kenelle ne sopivat?

Ohjelmat sopivat usein kenelle vain iästä riippumatta. Tarjonnasta löytyy kuitenkin myös erityisesti lapsiperheiden ja nuorten tarpeisiin suunniteltuja omahoito-ohjelmia.

Mitä ne sisältävät?

Asiantuntijoiden kanssa kootuista ohjelmista löydät

  • asiantuntijavideoita
  • kattavaa ja luotettavaa tekstimateriaalia
  • harjoituksia, jotka todistetusti lieventävät oireita
  • kokemusasiantuntijoiden kommentteja ja vertaistukea 

Ohjelmat on jaettu kolmeen osaan.

  • Ensimmäinen osio sisältää kattavaa tietoa oireesta tai elämäntilanteesta, johon ohjelma on suunniteltu
  • Toinen osio sisältää harjoituksia, joilla voit parantaa oloasi tai perheenne tilannetta
  • Kolmas osio sisältää neuvoja ja eväitä tilanteeseen, jossa olet suorittanut ohjelman ja mietit, mitä voisit tehdä seuraavaksi

Paljonko pitää varata aikaa?

Ohjelman läpikäyminen vie useamman tunnin, mutta voit itse päättää, kuinka paljon teet sitä kerralla. Aktiivinen harjoitteleminen ja materiaalin kanssa työskenteleminen tuovat tuloksia. Voit kuitenkin täysin itse päättää tahdin tai valita vain ne kokonaisuudet, jotka sopivat sinulle.

Harjoitukset ovat tärkein osa omahoito-ohjelmaa. Niiden avulla pääset vaikuttamaan sinun tai perheesi tilanteeseen. Harjoituksia kannattaa tehdä usein osissa ja palata toimivimmiksi kokemiesi harjoitusten ääreen pitkäjänteisesti.

Mielenterveystalon kaikki sisällöt toimivat pöytätietokoneella, mobiilissa ja tabletissa. Voit siis helposti valita itse sopivan paikan ja ajan, jolloin tutustut valitsemaasi ohjelmaan.

Pitääkö minun rekisteröityä?

Omahoito-ohjelmia voi käyttää täysin anonyymisti. Tietojasi ei tallenneta mihinkään.

Omahoito-ohjelmissa olemme panostaneet helppokäyttöisyyteen.

  • Tekstit ja harjoitukset ovat helppolukuisia.
  • Videot ovat tekstitettyjä.
  • Ohjelmista löytyvät äänitteet ovat saatavilla myös ladattavina tekstitiedostoina.

Omahoito-ohjelmat ovat myös ammattilaisen työkalu

Omahoito-ohjelmia voidaan käyttää kokonaisuutena tai osissa ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisessä. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmasta saat enemmän tietoa ja työkaluja. Löydät omahoito-ohjelmasta muun muassa videoita, ohjattuja harjoituksia ja testejä. Voit tutustua ohjelmaan omaan tahtiin sinulle sopivana aikana. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös