Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

4. Huomaa rohkea käytös

Huomio on erittäin tehokas tapa vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen.

Lapsen ahdistunut käytös kiinnittää helposti vanhemman huomion, kun taas ei-ahdistunut käytös voi jäädä huomaamatta. On ymmärrettävää, että näin käy. On kuitenkin tärkeää lähteä tietoisesti harjoittelemaan hyvän huomaamista.

Lapsen-ahdistus

Tapoja, joilla vahvistaa toivottua käytöstä

Huomioi ja kehu – etenkin yrittämisestä

Säännöllinen kehuminen ja kiitoksen antaminen ovat vaikuttavia tapoja vahvistaa toivottua käytöstä. Erityisen hyvin toimivat selkeät ja konkreettiset kehut:

 "Todella hienoa, kun pystyit olemaan tänään kotona yksin, kun kävin kaupassa. Tiedän, että se on sinulle jännittävää, ja olin todella ylpeä, kun uskalsit kohdata pelkosi."

Palkitseminen

Palkitseminen on eri asia kuin lahjonta. Lahjomalla yrität saada jotakuta tekemään jotain sinun hyväksesi. Palkitseminen taas on tunnustus siitä, että lapsi yritti saavuttaa jotain itsensä hyväksi.

Palkitseminen ei edellytä rahankäyttöä. Palkinto tulee suhteuttaa tavoitteeseen, joten palkintoja tarvitaan erikokoisia. Neuvotelkaa sopivista palkinnoista yhdessä, jotta ne ovat lapselle motivoivia ja mieluisia.

Palkinnon on tärkeää olla sellainen, jonka vanhempi voi myös jättää antamatta. Palkinto on siis bonus. Se ei ole jotain sellaista, minkä lapsi saa riippumatta tavoitteen täyttymisestä.

Vältä ylenmääräistä rauhoittelua

Lapsesi tulee oppia luottamaan itseensä ja kykyynsä tulla toimeen pelkojensa kanssa.

Pulmana vanhempien liiallisissa vakuutteluissa on se, että lapsi ajattelee pelottavaan tilanteeseen menemisen olevan turvallista vain siksi, että vanhempi sanoo sen olevan turvallista.