Vertaistuki ja järjestöt mielenterveyden tukena
Vertaistuki
Vertaistuki voi olla
- kahdenkeskisiä kohtaamisia tukihenkilön kanssa
- keskusteluja ja yhteistä tekemistä vertaistukiryhmässä
- verkkokeskusteluja tukihenkilön tai vertaisryhmän kanssa
Toisten mielenterveyskuntoutujien selviytymistarinoiden kuuleminen on erityisen tärkeää yksinäisyyden hetkinä. Yhteisten kokemusten jakaminen lisää keskinäistä ymmärrystä ja lievittää mahdollisia häpeän tunteita.
Myös mielenterveysongelmista kärsivien läheisille on omaa vertaistukea.
Kokemusasiantuntijat ovat henkilöitä, joilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysongelmista. He ovat käyneet kokemusasiantuntijakoulutuksen ja voivat toimia esimerkiksi vertaistoimijana, kokemuskouluttajana tai palvelujärjestelmän kehittämisessä.
Järjestöt
Suomessa toimii monia järjestöjä, jotka tarjoavat tukea ja toimintaa mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa eläville ihmisille. Toimintaa on sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.
Järjestöjen kautta voi löytää samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Vapaaehtoistoiminta myös vahvistaa mielen hyvinvointia.
Mielenterveysjärjestöt
Suomen Mielenterveys ry on mielenterveysjärjestö, jonka tarkoituksena on edistää mielenterveyttä, tarjota kriisiapua ja ennaltaehkäistä mielenterveyden ongelmia.
Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten järjestö. He tarjoavat maksutonta asiantuntija ja vertaistukea.
Suomen klubitalot ovat mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostamia, yhdenvertaisia yhteisöjä. Ne täydentävät psykososiaalisia palveluja ja edistävät kuntoutujajäsenten toipumista.
Vertaisjärjestöt eri sairausryhmille
Omaisille ja läheisille
Lapsille ja perheille
Nuorille
Kokemusasiantuntijoille
Päihdeongelmista kärsiville
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.