Siirry pääsisältöön

Vertaistuki ja järjestöt mielenterveyden tukena

Vertaistuki tuo yhteen ihmisiä, jotka ovat samanlaisessa elämäntilanteessa. Monet järjestöt tarjoavat vertaistukea ja mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskunnassa.

Vertaistuki

Vertaistuki voi olla

  • kahdenkeskisiä kohtaamisia tukihenkilön kanssa
  • keskusteluja ja yhteistä tekemistä vertaistukiryhmässä
  • verkkokeskusteluja tukihenkilön tai vertaisryhmän kanssa

Toisten mielenterveyskuntoutujien selviytymistarinoiden kuuleminen on erityisen tärkeää yksinäisyyden hetkinä. Yhteisten kokemusten jakaminen lisää keskinäistä ymmärrystä ja lievittää mahdollisia häpeän tunteita.

Myös mielenterveysongelmista kärsivien läheisille on omaa vertaistukea.

Kokemusasiantuntijat ovat henkilöitä, joilla on omakohtaista kokemusta mielenterveysongelmista. He ovat käyneet kokemusasiantuntijakoulutuksen ja voivat toimia esimerkiksi vertaistoimijana, kokemuskouluttajana tai palvelujärjestelmän kehittämisessä.

Järjestöt

Suomessa toimii monia järjestöjä, jotka tarjoavat tukea ja toimintaa mielenterveys- ja päihdeongelmien kanssa eläville ihmisille. Toimintaa on sekä paikallisesti että valtakunnallisesti.

Järjestöjen kautta voi löytää samassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä ja vaikuttaa yhteiskuntaan. Vapaaehtoistoiminta myös vahvistaa mielen hyvinvointia.

Mielenterveysjärjestöt

Vertaisjärjestöt eri sairausryhmille

Omaisille ja läheisille

Lapsille ja perheille

Nuorille

Kokemusasiantuntijoille

Päihdeongelmista kärsiville

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös