Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

4. Eleet tueksi

Arjessa ja turvallisuutta koskevissa tilanteissa on tärkeää, että voit ilmaista itseäsi muillekin kuin turvallisimmiksi kokemillesi ihmisille. Puhetta tukevat keinot voivat olla esimerkiksi toimintoja, eleitä, kuvia tai kirjoittamista.

Voi olla, että sinun tulee harjoitella katsekontaktia, eleitä sekä antamista ja ottamista pienin askelin. Se riippuu jännityksesi määrästä.

Jos puhejännityksesi lukkiuttaa puheen lisäksi koko kehon, keskity ensin eleiden käytön lisäämiseen. Harjoittele vasta sen jälkeen sanallista kommunikaatiota.

Voit tehdä itsellesi muistutuksen siitä, mitä asiaa nyt harjoittelet. Esimerkiksi "harjoittelen eleiden lisäämistä". Voit myös ottaa kuvakaappauksen harjoituksesta muistisi tueksi.

Harjoitus: Eleiden käytön lisääminen puheen tukena

Miksi? 

Eleet helpottavat muiden kanssa viestimistä ja itsesi ilmaisua. Opit käyttämään elekommunikaatiota puherohkeutesi kasvattamisessa. 

Miten? 

  1. Havainnoi, millaisia eleitä ihmiset käyttävät puheen rinnalla. Eleitä voivat olla esimerkiksi pään pyörittäminen, nyökkäys, olkien kohautus, suunnan näyttäminen kädellä tai peukun nostaminen pystyyn.
  2. Mieti, miten itse voisit lisätä eleiden käyttöä keskustelutilanteissa.
  3. Pohdi, mitkä eleet tuntuvat sinusta luontevimmilta.
  4. Aloita yhdellä eleellä ja lisää eleiden tietoista käyttöä keskustelutilanteissa vähitellen. 
  5. Harjoittele eleiden käyttöä rennoissa tilanteissa, joiden koet jo sujuvan hyvin. Eleiden käyttö jännittävissä tilanteissa helpottuu, kun harjoittelet niitä ensin rennommissa tilanteissa.  
  6. Kun opit käyttämään eleitä jännittävissä tilanteissa, voi myös puhuminen helpottua. 

Muista

Eleet, ilmeet ja muu ei-kielellinen viestintä ovat vahvoja keinoja kommunikoida. Käytä niitä tietoisesti erilaisissa arjen tilanteissa. Seuraa, lisäävätkö ne puherohkeuttasi tai rentoudentunnettasi.