Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

3. EVÄITÄ JATKOON

Olet nyt hyödyntänyt tätä omahoito-ohjelmaa omalla tavallasi. Pohdi hetken aikaa, mitä olet sen aikana oivaltanut, mitä muutoksia olet havainnut ja mitä olet saavuttanut.

Suunta eteenpäin 

Toivottavasti löysit tästä ohjelmasta työkaluja ja harjoituksia, jotka koit itsellesi hyödyllisiksi. Toipumisessa on tärkeää suunnata mieli tietoisesti tähän hetkeen ja uudestaan kohti tulevaa. 

Toiminnallisissa oireissa kehossa ei mikään ole lopullisesti rikkoutunut, vaan kyseessä on korjautuva tila. Näin ollen toiminnallisista oireista on mahdollista toipua hyvin tai jopa kokonaan oireettomaksi. 

Myös silloin, kun kyseessä on sairaus, voi monia oireita voi lievittää ja toimintakykyä parantaa omalla toiminnalla ja kuntoutuksella.  

Kuntoutuminen on prosessi, ja se vaatii kärsivällisyyttä. Toivo, toiveikkuus ja optimistinen ajattelu ovat kuntoutumisen matkalla tärkeitä.  

Harjoitus tekee mestarin 

Kuten kaikkien uusien taitojen opettelussa, myös pitkittyneiden oireiden hallinnan oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet tässä omahoito-ohjelmassa opittujen työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet tai oireet ovat ottamassa ylivaltaa.  

Harjoittelua voidaan verrata uimisen opetteluun

Uimisen tekniikka pitää opetella matalassa vedessä. Sen jälkeen uimataitoa vahvistetaan turvallisissa olosuhteissa.

Kun taito on riittävän hyvä, voit uida myös haasteellisemmissa olosuhteissa, kuten syvemmässä vedessä tai myrskyisemmällä säällä.

Harjoittelu voi olla erityisesti alkuvaiheessa uuvuttavaa. Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jollain sopivalla tavalla, kun olet tehnyt tiettyä harjoitusta esimerkiksi viikon ajan. 

Mieti, mikä voisi olla sinulle sopiva palkinto. Esimerkkejä palkitsemisesta ovat lempimusiikin kuuntelu, kirjan lukeminen, rentouttavan illan vietto tai kaverille soittaminen. Tärkeää on löytää juuri sinulle sopiva tapa.