Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten oppia hyväksymistä?

Tavallisesti epämiellyttävistä tunteista, kokemuksista ja muistoista yritetään päästä eroon tai niitä pyritään välttelemään. Välttely ja asioiden torjuminen on uuvuttavaa ja vie voimavaroja. Hyväksyminen ja kokemusten salliminen ovat vaihtoehtoja välttelemiselle.

Se, että asiat hyväksyy ja niiden antaa olla juuri niin kuin ne ovat, on perustavalla tavalla erilainen tapa suhtautua kielteisiin kokemuksiin ja tunteisiin. 

Hyväksyminen tarkoittaa sitä, että kokemus hyväksytään sellaisenaan eikä sitä arvostella tai yritetä muuttaa. Myös ei-toivotut tunteet ja kokemukset toivotetaan tervetulleiksi, eikä niitä vältellä. 

Mitä hyväksyminen on?

Hyväksyminen ei tarkoita luovuttamista tai alistumista. Luovuttaminen tai alistuminen ovat passiivisia suhtautumistapoja elämän haasteisiin. Hyväksyminen on aktiivinen valinta. Se merkitsee sitä, että ensin sallii hankalien ajatusten ja tunteiden tulla tietoisuuteen. Vasta sitten tekee päätöksen, kuinka niihin reagoi.

Usein reaktio on automaattinen ja impulsiivinen. On kuitenkin mahdollista päättää, millä tavoin hankalat tunteet vaikuttavat käyttäytymiseen. Tunteen salliminen mahdollistaa sen kokemisen sellaisenaan. Näin ei tarvitse yrittää ratkaista ongelmaa eli välttää tunteen kokemista.

Esimerkki

Hyväksyntää voidaan havainnollistaa ”Kutsumaton vieras” -metaforan avulla:

Kuvittele, että olet juuri muuttanut. Olet kutsunut kaikki uudet naapurisi tupaantuliaisiin. Naapurit tulevat juhliin, ja juhlat alkavat iloisissa tunnelmissa.

Sitten paikalle saapuu vielä yksi naapuri. Hän on pukeutunut epäsiististi ja käyttäytyy epäystävällisesti. Hänen saapumisensa harmittaa sinua, mutta olit kutsunut kaikki naapurit juhliin.

Onko mahdollista toivottaa hänet tervetulleeksi aidosti? Voisitko tehdä sen siitä huolimatta, että harmistuit hänen tulostaan? Voitko toivottaa hänet tervetulleeksi, vaikka et ajattele hänestä hyvää etkä pidä hänestä? Et ehkä pidä hänen käyttäytymisestään, elämäntyylistään tai vaatteistaan.

Voit päättää, toivotatko hänet tervetulleeksi vai et. Jos päätät, että et toivota häntä tervetulleeksi ja pyydät häntä poistumaan, täytyy sinun vahtia, että hän ei tule takaisin.

Samoin käy, jos sanot, että hän on tervetullut, kunhan hän pysyy keittiössä eikä tule muiden joukkoon. Tällöin juhlasi kuluvat häntä vartioidessa.

Juhlat jatkuvat, elämä jatkuu ja sinä vartioit tätä epämiellyttävää henkilöä. Onko tällöin mahdollista nauttia elämästä? Tämä metafora kuvaa niitä ajatuksia ja tunteita, joista et pidä. Kuinka toimit niiden kanssa – voitko toivottaa ne tervetulleiksi, vaikka et pidäkään siitä, että ne tulevat?

Hyväksyminen antaa valinnanvapautta

Kielteisten ajatusten, tunteiden ja fyysisten tuntemusten torjuminen johtaa herkästi siihen, että automaattiset toimintatavat käynnistyvät. Jos kielteisiin kokemuksiin suhtautuu tarkoituksellisesti uudenlaisella tavalla, eli sallivasti ja hyväksyvästi, voi itse valita, mihin keskittyy. Tämä estää sen, että ajautuisi automaattisesti esimerkiksi masennukselle tyypillisiin ajattelumalleihin.

Kokemuksen salliminen opettaa selviämään tunteiden kanssa siten, että niiden vain antaa olla. Tällöin huomaat, miten tunteet menevät lopulta itsestään ohi.

Kuinka hyväksymistä voi opetella?

Sallivan ja hyväksyvän suhtautumistavan opetteleminen sekä välttelystä luopuminen on hyvin vaikeaa. Hyväksymistä kannattaa kuitenkin opetella. Kun vähitellen sallit kokemuksesi sellaisena kuin ne ovat, lisääntyy hyväksyntä itseäsi kohtaan. Saat tuntea ja kokea juuri siten kuin koet. Ei ole tarpeen piilottaa, torjua tai tukahduttaa mitään puolia itsestään.

Kokemuksen salliminen

Tässä harjoituksessa hyväksyntää harjoitellaan suuntaamalla huomio mieleen ja kehoon sekä suhtautumalla hyväksyvästi mielen tapahtumiin ja kehon tuntemuksiin.

Havainnoi itseäsi

Vaihe 1

Tule ensin tietoiseksi siitä, mikä hallitsee kokemustasi juuri nyt. Huomaatko, että jokin vetää mieltä toistuvasti puoleesi? Jokin ajatus, tunne tai kehon tuntemus? Kun tunnistat sen, suuntaa koko tietoisuutesi tarkoituksellisesti siihen ajatukseen, tunteeseen tai kehon tuntemukseen, joka vie huomiosi.

Vaihe 2

Huomioi, kuinka kehosi reagoi siihen kokemukseen, joka vetää huomiotasi puoleensa. Jos kokemus on myönteinen, siitä halutaan usein pitää kiinni kaikin keinoin ja sen toivotaan pysyvän. Jos kokemus on epämieluisa tai epämukava, pyritään siitä yleensä eroon.

Nämä molemmat reaktiot ovat sallimisen vastakohtia. Voitko vain huomioida kokemuksesi ja antaa sen olla sellainen kuin se on? Oli mitä oli, se on tässä.