Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten tietoisuustaitoja harjoitellaan?

Kuten minkä tahansa taidon oppiminen, myös tietoisuustaitojen oppiminen edellyttää harjoittelua. Aluksi harjoittelu voi tuntua työläältä, mutta taitojen karttuessa harjoittelu muuttuu helpommaksi.

Tietoisuustaitojen harjoitteleminen

​Tietoisuustaitoja on suositeltavaa harjoitella säännöllisesti päivittäin. Harjoitusten ei tarvitse olla pitkiä. Alkuun pääsee jo tekemällä kerran päivässä kymmenen minuuttia kestävän harjoituksen.

Sovi itsesi kanssa säännöllinen ajankohta, jolloin harjoittelet. Se voi olla esimerkiksi aamulla ennen päivän askareita tai illalla ennen nukkumaan menoa.

Valitse harjoittelulle rauhallinen paikka. Perheenjäsenille kannattaa kertoa harjoittelusta, jotta saat oman rauhan.

Seuraa omaa harjoitteluasi päiväkirjan avulla esimerkiksi viikon ajan. Voit tulostaa itsellesi oheisen harjoituspäiväkirjan.

Tehtävä: Harjoituspäiväkirja

Tavoite

Harjoittelustasi tulee säännöllistä.

Ohje

Kun olet tutustunut ohjelman koko antiin, seuraa omaa harjoitteluasi esimerkiksi viikon ajan. Voit tehdä seurantaa esimerkiksi kännykkään, vihkoon tai alta löytyvään pdf-pohjaan.

Merkitse itsellesi ylös, milloin harjoittelit, minkälaista harjoitusta teit ja mitä huomioita nousi esiin.

Kysymykset

  • Milloin harjoittelit?
  • Mitä harjoittelit? Kauanko harjoitus kesti?
  • Mitä huomioita harjoitellessa nousi esiin?
Harjoituspäiväkirjan esimerkki

Harjoittelun haasteet

Tietoisuustaitojen harjoittelu saattaa tuntua haastavalta. Harjoittelemisesta ei tarvitse nauttia, sitä pitää vain tehdä.

Mietit ehkä, teetkö harjoitukset oikein. Tietoisuustaidoissa ei ole kyse mielen tyhjentämisestä vaan mielen sisältöjen ja kokemusten havainnoimisesta tässä hetkessä. Ensisijaisena tavoitteena ei ole rentoutuminen, mutta rentoutuminen voi tapahtua harjoituksen myötä. Joskus saatat jopa nukahtaa.

Entä jos en pysty keskittymään?

Toisinaan ajatukset pyörivät muualla ja keskittyminen on vaikeaa. Erityisesti voimakkaat tuntemukset, kuten kipu, voivat johtaa siihen, että tunne vie kaiken huomion.

Tämä on täysin normaalia ja asiaankuuluvaa. Kun huomaat tällaisia ajatuksia, laita ne merkille ja palaa takaisin havainnoimaan kokemustasi juuri sellaisena kuin se juuri sillä hetkellä on

Muista

Tietoisuustaitojen harjoittelu saattaa tuntua haastavalta. Harjoittelemisesta ei tarvitse nauttia, sitä pitää vain tehdä.