Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

11. Havainnoi mielialaasi

Kun mieliala laskee, voi elämä kaventua. Mielihyvää tuottavat asiat jäävät vähemmälle, ja päivät täyttyvät kuormittavista tekemisistä.

Uupumuksen suppilo

Usein tunnollisille ihmisille käy niin, että vastuut lisääntyvät ja aikaa tehtäville nipistetään mielihyvää tuottavista tekemisistä. Elämän kaventuessa myös masennukseen liittyvät oireet vähitellen lisääntyvät. Tätä voidaan kuvata uupumuksen suppilolla:

Uupumuksen-suppilo

Uupumuksen lisääntyessä erilaiset oireet, kuten toivottomuus, ilottomuus, ärtymys, fyysiset oireet, väsymys ja unihäiriöt, lisääntyvät.

Mielialan laskun ensioireet

Tämän harjoituksen avulla opit tunnistamaan, milloin mielialasi kääntyy laskusuuntaan. Pohdit myös, miten voit toimia tilanteen parantamiseksi.

Harjoitus: Mielialan laskun ensioireet

Tavoite

Opit huomaamaan, mitkä asiat voivat kääntää mielialaasi laskusuuntaan.

Ohje

Mielialan laskua aiheuttavat asiat voivat olla ulkoisia tekijöitä, kuten sinulle tapahtuvia asioita ja elämäntapahtumia. Ne voivat myös olla sisäisiä tekijöitä, kuten ajatuksia, huolia, tunteita tai muistoja.

Varsinkin silloin, jos mielialasi ovat aiemmin olleet pitkään alhaisia, voivat mielialan laskua aiheuttavat tekijät olla hyvinkin pieniä ja harmittomilta tuntuvia asioita.

Pohdi hetki vastauksia seuraaviin kysymyksiin, ja kirjaa vastauksesi ylös.

Loading ...