Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Miten sosiaalista jännittämistä hoidetaan?

Vain reilusti alle puolet sosiaalisesta jännittämisestä kärsivistä hakee tilanteeseensa apua. Merkittävä osa apua hakevistakin hakee sitä vasta vuosia tai vuosikymmeniä oireiden alkamisen jälkeen. Tämä on valitettavaa, sillä tarjolla olisi tutkitusti tehokkaita hoitokeinoja.

Omahoito-ohjelma itsenäiseen työskentelyyn

Joskus haitalliset tavat ajatella tai käyttäytyä heikentävät hyvinvointia. Jos näin on, on ne hyvä tiedostaa ja tunnistaa. Tällöin niitä pystyy myös muokkaamaan.

Omien ajatus- ja käyttäytymismallien kanssa työskentely onkin keskeistä tässä omahoito-ohjelmassa. Samalla opitaan myös tietoisuustaitoja ja rentoutumista.

Voit käyttää tätä omahoito-ohjelmaa

  • itsenäisesti
  • odotellessasi muuta hoitoa
  • muun hoidon tukena
  • muun hoidon jo loputtua.

Ammattilaiselta saatava apu

Sosiaalisen jännittämisen hoidossa käytetään usein psykososiaalisia hoitoja ja lääkehoitoa. Näitä voidaan antaa joko erikseen tai samanaikaisesti.

Psykososiaaliset hoidot perustuvat tutkimusnäyttöön. Vuorovaikutukseen pohjautuvia ammattilaisen toteuttamia psykososiaalisia hoitomenetelmiä ovat muun muassa psykoterapiat ja muut keskusteluhoidot. Nettiterapia pohjautuu itsenäisempään työskentelyyn.

Kognitiivinen terapia

Psykososiaalisista hoidoista eniten näyttöä on kognitiivisilla terapioilla.

Hoidossa keskeistä on vähitellen harjaantua kohtaamaan erilaisia itselle jännittäviä tilanteita altistusharjoitusten avulla. Suuri osa hoidosta tapahtuu siis omassa arjessa, ei niinkään terapiaistuntojen aikana. Altistusharjoitusten tiedetään helpottavan tehokkaasti myös ikäviä kehollisia tuntemuksia, kuten punastumista, hikoilua ja sydämentykytystä.

Kognitiiviseen terapiaan pohjautuva hoito sisältää lisäksi

  • omiin pelkoihin liittyvien ajatusten tunnistamista ja
  • niiden muokkaamista.

Hoidossa keskitytään erityisesti epärealistisen suureen huoleen arvioiduksi tulemisesta ja siihen liittyvään itsetarkkailuun. Huomiota kiinnitetään myös tilanteiden välttelyyn.

Nettiterapia

Nettiterapia on tarkoitettu kaikille sosiaalisten tilanteiden pelosta kärsiville. Terapeutin tukemana harjoittelet eroon välttämiskäyttäytymisestäsi arjen eri tilanteissa.

Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi.

Terapiaa teet viikoittain, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta.

Nettiterapiassa pohdit hankaluuksiasi ja ajattelu- ja toimintatapojasi sekä opettelet uusia toimintamalleja. Apunasi on tietosisältöjä, videoita ja harjoitteita. Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.

Jos kiinnostuit nettiterapiasta, hakeudu lääkärin vastaanotolle. Kuka tahansa lääkäri voi tehdä lähetteen nettiterapiaan. 

Nettiterapia alkaa yleensä viikon sisällä lähetteen teosta ja on Suomessa asuville maksutonta.  

Lääkehoito 

Sosiaalisten tilanteiden pelkoa on mahdollista helpottaa myös lääkehoidon avulla. Lääkkeiden avulla kyetään tehokkaasti estämään ahdistuskohtausten toistumista tai tilanteisiin liittyviä ennakkopelkoja.

Lääkkeinä käytetään yleensä joko masennuslääkkeitä tai tarvittaessa otettavia ahdistuslääkkeitä. Esiintymispelon lievittämisessä saatetaan käyttää myös ennen tilaisuutta otettavia verenpaineen hoidossa käytettäviä beetasalpaajia.