Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelmaan!

Koetko sosiaaliset tilanteet jännittävinä? Tuntuuko sinusta huomion kohteeksi joutuminen ahdistavalta? Punastutko tai hikoiletko helposti muiden seurassa? Tämä omahoito-ohjelma tarjoaa apua sosiaalisten tilanteiden pelkoon.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?

Miltei jokaista  jännittää joskus, esimerkiksi esiintymistilanteissa tai uusien ihmisten seurassa. Jos jännittäminen haittaa tavallista elämää ja sen seurauksena välttää sosiaalisia tilanteita, voi kyseessä olla sosiaalisten tilanteiden pelko.

Se on yleinen ahdistuneisuushäiriö, jota voidaan hoitaa. Jos kaipaat tilanteeseen muutosta, voi sosiaalisen jännittämisen omahoito-ohjelmasta olla sinulle hyötyä.

Tämä omahoito-ohjelma sopii kaikille sosiaalisissa tilanteissa jännitystä tai pelkoa kokeville. Sinulla ei tarvitse olla ahdistuneisuushäiriön diagnoosia. Riittää, että halua pohtia tilannettasi ja löytää helpotusta siihen.

Tämä omahoito-ohjelma on lieviä ja keskivaikeita oireita varten. Voit käyttää ohjelmaa muun hoidon ohella tai itsenäisesti.

Voit käyttää sosiaalisen jännittäminen omahoito-ohjelmaa

  • 24/7
  • ilmaiseksi
  • iästä riippumatta
  • nimettömästi ja kirjautumatta
  • itsenäisesti tai muun hoidon ohella
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat

Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä.

Nuorille löytyy omahoito-ohjelma ahdistukseen, jossa myös käsitellään sosiaalista jännittämistä:

Ohjelma rakentuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa sosiaalisesta jännittämisestä.

Saat tietoa sosiaalisen jännittämisen syistä ja siitä, miten ajatukset vaikuttavat tunteisiin ja toimintaan. Opit tunnistamaan jännittämistä ylläpitäviä toimintamalleja.

Saat myös tietoa siitä, miten sosiaalista jännittämistä hoidetaan.

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

Opit keinoja, joiden avulla sinun on mahdollista saada sosiaalinen jännittäminen paremmin hallintaan.

Ensin harjoittelet rentoutumista ja tietoista läsnäoloa. Rentoutumisen avulla voit selvitä jännittävistä tilanteista paremmin.

Opit tunnistamaan niitä ajatuksia, jotka ylläpitävät pelkojasi. Altistat itseäsi vähitellen jännittäville tilanteille. Harjoittelet myös huomion suuntaamista ja vuorovaikutustaitoja.

3. EVÄITÄ JATKOON

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Opit ylläpitämään saavuttamiasi tuloksia tutustumalla altistamiseen elämäntapana. Voit löytää keinoja elää peloista vapaampaa elämää.

Saat myös lisätietoa siitä, miten arjenhallinta ja tasapainoinen elämä vaikuttavat mielenterveyteen.

Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.

Mikä omahoito-ohjelma on?

Omahoito-ohjelma

  • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
  • koostuu kolmesta osiosta
  • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa

Tämä on myös ammattilaisen työkalu

Tätä voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.

Huom!

Jos koet että oireesi ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua! 

Muistilista aloitukseen

Missä vain, milloin vain 

Omahoito-ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Voit vaikka pitää kahvitauon mittaisen hetken tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta

Uusien työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa.

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon. 

Sinulla on mahdollisuus muutokseen

Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää.

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja