Skip to main content

Egenvårdsprogram

Miten tästä eteenpäin?

Olet nyt suorittanut alkoholin omahoito-ohjelman loppuun. Hienoa!

Seuraavalla videolla (1:20) kuulet, miten oman mielen hyvinvointia voi ylläpitää omahoito-ohjelman jälkeen.

Toivottavasti sait hyödyllistä tietoa, uusia ideoita ja työkaluja alkoholin käytön hallitsemiseen. Itselle sopivalta tuntuvien harjoitusten tekoa kannattaa jatkaa tulevaisuudessakin. Kiinnitä jatkossakin huomiota myös omaan arjenhallintaasi ja pyri huolehtimaan itsestäsi parhaalla mahdollisella tavalla.

Salli itsellesi lepopäiviä, ja suunnittele niitä vaikka ennakkoon. Suunnittele viikkokalenteriin myös hetkiä liikunnalle ja mielekkäälle toiminnalle.

Muista

Mikäli alkoholinkäyttösi lisääntyy entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, älä epäröi hakea apua!

Mistä apua?

Miten toimin, jos omahoito-ohjelma ei riittänyt?

Mikäli alkoholinkäyttösi lisääntyy entisestään tai koet sen haittaavan toimintakykyäsi ja elämänlaatuasi, hae apua epäröimättä. Mikäli sinulla on jo hoitokontakti, kerro tuntemuksistasi omalle ammattilaisellesi.

Mikäli sinulla ei ole hoitokontaktia, kannattaa ottaa yhteyttä perusterveydenhuoltoon eli esimerkiksi terveysasemalle, työterveyshuoltoon tai yksityiselle lääkäriasemalle. Lisätietoa avun hakemisesta löytyy mielenterveyspalvelut-osiosta.

Päihdehuollon palveluja – vertaistukea, neuvontaa, hoitoa

Jos tarvitset ammattiapua, löydät tietoa sinulle sopivista hoitopalveluista netistä oman kuntasi terveys- tai sosiaalitoimen verkkosivuilta ja A-klinikkasäätiön sivulta.

Terveydenhuolto

Terveysasemat, yksityiset lääkäripalvelut ja työterveyshuolto neuvovat ja hoitavat päihteiden käyttöön liittyvissä ongelmissa. Ne tarjoavat myös mahdollisuuden terveydentilasi kohenemisen seurantaan, kun olet vähentämässä tai lopettanut alkoholin käytön.

A-klinikalle, Päihdepoliklinikalle tai vastaavalle voit hakeutua ilman lähetettä alkoholinkäyttökierteen katkaisemiseksi tai tilannekartoituksen tekemiseksi. Palveluja tarjotaan sekä kuntien että A-klinikkasäätiön toimesta.

Päihdelinkki

Netissä Päihdelinkki tarjoaa luotettavaa tietoa päihteistä sekä neuvontaa ja vertaiskeskustelua. Päihdelinkin Päihdehoitopaikkojen yhteystietoja tarjoaa tietoa eri puolilla Suomea järjestetyistä hoito- ja kuntoutuspalveluista, joista voi olla sinulle apua.

Nimettömät alkoholistit

Vertaisapuun perustuvia Nimettömät alkoholistit eli AA-ryhmiä toimii eri puolilla maata. Ainoa edellytys osallistumiseen on pyrkimys raittiuteen.

Nettiterapia

Mikäli koet, että pääsit hyvään alkuun, mutta haluat vahvempaa tukea, voit keskustella lääkärisi kanssa nettiterapian mahdollisuudesta. Mielenterveystalosta löytyy alkoholin liikakäytön nettiterapia.

Nettiterapia on omalta tietokoneelta tai älylaitteelta toteutettava hoito, jossa terapeutti tukee itsenäistä etenemistäsi. Nettiterapiassa käsitellään osin samoja teemoja kuin tässä hoito-ohjelmassa ja pääset tekemään lisää harjoituksia.

Terapiaa teet viikoittain, ja sen kesto on noin 3–4 kuukautta. Terapiassa jatkat hankaluuksiesi pohtimista ja opettelet uusia toimintamalleja tietosisältöjen, videoiden ja harjoitteiden avulla. Nettiterapioista on oikein kohdennettuina saatu yhtä hyviä tuloksia kuin kasvokkain toteutetusta psykoterapiasta.

Nettiterapian pääsee yleensä aloittamaan viikon sisällä siitä, kun lääkäri on kirjoittanut lähetteen.

Kiitos!

Kaikkea hyvää jatkotyöskentelyyn ja iloa elämääsi!

Saitko apua alkoholinkäytön vähentämisen omahoito-ohjelmasta?

Haluatko antaa meille palautetta tai kehitysehdotuksia sisällöistä? Otamme mielellämme niin ruusut kuin risutkin vastaan.