Siirry pääsisältöön

Miten voin auttaa päihteitä käyttävää?

Jos olet huolissasi läheisesi päihteiden käytöstä, puhu siitä hänelle avoimesti ja rehellisesti. Ennen kuin otat asian esille, pohdi läheisesi päihteiden käyttöä ja selkeytä omia ajatuksiasi.

Päätä etukäteen, mitä haluat sanoa. Kerro läheisellesi, mistä hän voi saada ammattiapua. Jos läheisesi ei ole tähän valmis, anna kuitenkin tietoa paikallisista vaihtoehdoista.

Lähesty, arvioi ja auta kriisitilanteessa

Järjestä sopiva aika asiasta puhumiseen. Aloita keskustelu, kun olette molemmat selviä ja rauhallisessa mielentilassa. Valitse tila, jossa teidän on mukava olla ja jossa saatte olla rauhassa.  

  • Kerro huolestasi avoimesti ja tuomitsematta. Tarjoa samalla tukea läheisellesi. Ole rehellinen, mutta älä syytä ketään tai ole aggressiivinen.
  • Ilmaise huolesi esimerkiksi sanomalla: ”Olen huolissasi siitä, kuinka paljon olet juonut alkoholia viime aikoina.”
  • Puhu teoista, älä ihmisestä. Voit sanoa esimerkiksi: ”Huumeiden käyttö saattaa vaikuttaa ystävyyssuhteisiisi.”
  • Läheisesi ei välttämättä halua puhua päihdeongelmastaan lainkaan. Hän ei välttämättä edes tunnista sitä. Hän saattaa myös kieltää ongelman olemassaolon.
  • Yritä ymmärtää, mikä on läheisesi oma käsitys päihteiden käytöstä. Kysy, paljonko hän käyttää päihteitä. Kysy myös, millainen päihteiden käyttö on hänen mielestään ongelmallista. Muista kuitenkin, että päihteiden käyttö aiheuttaa muistiongelmia. Läheisesi ei välttämättä muista tapahtumia tai käyttömääriään.
  • Kysy läheiseltäsi, millainen hänen mielialansa on. Kysy myös, miten esimerkiksi töissä, opinnoissa ja ihmissuhteissa menee.
  • Pysy asiassa. Keskity henkilön päihteiden käyttöön. Älä vaihda puheenaihetta tai lähde väittelemään asioista.

Kuuntele avoimena ja tuomitsematta 

  • Kohtele läheistäsi kunnioittavasti ja arvostaen. Ole ihminen ihmiselle.
  • Tue läheistäsi. Älä luennoi, uhkaile tai väittele hänen kanssaan.
  • Kuuntele, mitä läheisesi sanoo. Älä tuomitse häntä.
  • Älä kritisoi päihteiden käyttöä tai leimaa sitä moraalittomaksi. Voit olla paremmin tukena myös jatkossa, jos säilytät neutraalin, mutta huolestuneen asenteen.
  • Älä leimaa läheistäsi päihteiden käyttäjäksi. Hän on yhä läheisesi, ei pelkästään alkoholisti tai huumeita käyttävä.
  • Saatat olla turhautunut läheisesi päihteiden käyttöön. Yritä kuitenkin olla ilmaisematta turhautumistasi.

Tue ja tarjoa tietoa 

Tarjoa läheisellesi tietoa päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä riskeistä, jos hän haluaa kuulla.  

Ota selvää, haluaako hän apua päihdekäyttäytymisensä muuttamiseen. Tarjoa tarvittaessa apua. Kerro, mitä olet valmis tekemään tukeaksesi häntä. Anna yhteystiedot päihde- tai kriisipalveluihin.

Aseta realistisia odotuksia. Älä odota, että läheisesi tilanne muuttuu välittömästi.

Päihdekäyttäytymisen muuttaminen ei ole helppoa. Tahdonvoima ja hyvät päätökset eivät aina riitä. 

Pelkät neuvot eivät välttämättä auta muuttamaan tilannetta. Se saattaa vaatia useamman kuin yhden yrityksen.

Kannusta läheistäsi huolehtimaan itsestään 

Kerro läheisellesi, mistä hän voi saada tukea. Anna hänen valita niistä sopivin vaihtoehto. 

Rohkaise läheistäsi pitämään yhteyttä niihin ystäviin ja perheenjäseniin, jotka eivät käytä päihteitä vaan tukevat muutoksessa. He voivat tukea ja kannustaa hakemaan apua tilanteissa, joissa läheisesi on vaarassa retkahtaa käyttämään päihteitä.

Kaikki ystävät ja perheenjäsenet eivät kuitenkaan ole valmiita tarjoamaan tukea. Tukea voi saada myös vertaisryhmistä. Vertaisryhmiä on sekä päihteiden käyttäjille että heidän läheisilleen. Voit siis itsekin saada tukea vertaisryhmästä.

Rohkaise hakemaan ammattiapua 

Kerro läheisellesi, mistä hän voi saada ammattiapua. Jos läheisesi ei ole vielä tähän valmis, anna kuitenkin tietoja paikallisista vaihtoehdoista. Kannusta häntä sopimaan alkutapaaminen hoitavan tahon kanssa. 

Avun puute voi vaikeuttaa ihmissuhteita, opintoja tai työntekoa. Se voi myös lisätä mielenterveyden häiriöiden riskiä. Mitä aikaisemmin päihdeongelmaan saa apua, sitä helpompi siitä on myös päästä irti. 

Myös omahoito-ohjelmista voi olla hyötyä. Niistä saa tietoa päihderiippuvuudesta ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Ohjelmien harjoitusten avulla voi oppia uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapia

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös