Siirry pääsisältöön

Tietoa huumeiden haitoista

Huumeidenkäyttö alkaa usein kokeilusta, jonka kuvitellaan olevan harmitonta. Käyttö voi kuitenkin muuttua hyvin nopeasti vakavaksi riippuvuudeksi.

Ongelmakäyttöön liittyy myös vakava psyykkisen ja fyysisen sairastumisen riski. Huumeriippuvuus itsessään on diagnosoitava sairaus. 

Huumeiden käyttöön liittyy usein kasvava rahantarve. Kun käyttö jatkuu pidempään, yksittäisen annoksen koko ja hinta kasvavat. 

Huumeet ovat Suomessa laittomia aineita. Lain mukaan huumeiden tuotanto, valmistus, tuonti Suomen alueelle, vienti Suomen alueelta, kuljetus, kauttakuljetus, jakelu, kauppa, käsittely, hallussapito ja käyttö on kielletty. 

 Huumeidenkäytön asteet 

  • Kokeilukäyttäjällä huumeiden käyttömäärä jää alle kymmeneen kertaan. Hän hakee huumeista tyydytystä kokeilunhaluunsa ja uteliaisuuteensa. Kokeilu tarjoaa hetkellistä mielihyvää ja irtautumista arjesta. 
  • Satunnaiskäyttäjä on rakastunut aineeseen, mutta uskoo voivansa lopettaa käytön milloin tahansa. Huumeita käytetään tilannekohtaisesti, ja käyttö kohdistuu vapaa-aikaan. 
  • Ongelmakäyttäjä ei pysty enää hallitsemaan huumeidenkäyttöään. Käytöstä on tullut pakkomielle. Fyysiset, psyykkiset, taloudelliset ja sosiaaliset haitat ovat selvästi näkyvissä ja arkielämä ei toteudu enää normaalilla tasolla. Tällöin voidaan puhua riippuvuudesta. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös