Siirry pääsisältöön

Mistä apua päihdeongelmaan?

Päihdeongelman hoitoon vaikuttaa se, kuinka vakavasta päihdehäiriöstä on kyse ja minkälaisia terveysongelmia siihen liittyy. Apua hakevan omat tavoitteet ovat hoidon suunnittelun lähtökohtana.

Hae apua

Alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden käyttöön liittyviin ongelmiin voi hakea apua 

  • terveyskeskuksesta  
  • työterveyshuollosta (tarkista, kuuluuko sinun työterveyshuoltoosi päihdehoito) 
  • opiskeluterveydenhuollosta  
  • nuorisoasemalta (yleensä alle 24-vuotiaat) 
  • oman alueen mielenterveys- ja päihdepalveluista 
  • päihdehäiriöihin erikoistuneilla klinikoilta, kuten A-klinikoilta  
  • yksityisiltä päihdehoitopalveluilta: Julkisten palveluiden lisäksi saa myös yksityisiä päihdehoidon palveluita. Näihin palveluihin voi hakeutua ilman lähetettä tai maksusitoumusta. Silloin kustannukset maksetaan itse.  

Päivystysapu p. 116 117 

Hätätilanne 112 

Verkkopalvelut 

Mielenterveystalon omahoito-ohjelma 

Mielenterveystalosta löytyy alkoholinkäytön omahoito-ohjelma. Se on tarkoitettu kaikille, jotka ovat huolissaan alkoholinkäytöstään tai haluavat pohtia suhdettaan alkoholiin. 

Ohjelmassa saa tietoa alkoholinkäytön vaikutuksista fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Siinä opetellaan myös keinoja, joilla alkoholinkäyttöä voi arvioida ja hallita. Ohjelmaan voi tutustua oman tahtiin itselleen sopivana aikana. 

Nettiterapia 

Mielenterveystalosta löytyy myös alkoholin liikakäytön nettiterapia. Se on tarkoitettu niille, jotka haluavat vähentää alkoholinkäyttöään tai lopettaa sen kokonaan. 

Nettiterapiassa saa tietoa alkoholin vaikutuksista sekä sen käytön vähentämisestä ja lopettamisesta. Samalla tehdään käytännön harjoitteita, jotka auttavat juomishimon voittamisessa. Näitä molempia tarvitaan, jotta vähentäminen onnistuisi. 

Liikakäytön hoidossa on olennaista oppia tunnistamaan tekijöitä, jotka laukaisevat ja ylläpitävät juomista. Juomisen tilalle etsitään mielekästä ja elämää rikastuttavaa tekemistä.​​​​ 

Nettiterapiaan pääsemiseksi tarvitaan lääkärin lähete. Nettiterapian pääsee aloittamaan viikon kuluessa lähetteen teosta. 

Nettiterapia on käyttäjälle maksutonta.  

Päihdelinkki 

Verkkoneuvontaa ja vertaistukea

Päihdelinkin neuvontapalvelu tarjoaa päihteiden käyttöön ja riippuvuuteen liittyvää verkkoneuvontaa. Kysyä voi omasta tai läheisen tilanteesta. 

Voit valita, haluatko kysyä asiaa päihdealan ammattilaiselta vai kokemusasiantuntijalta. Neuvontapalvelu on maksutonta. Asioida voi anonyymisti. 

Vertaistukea voi saada myös Päihdelinkin keskustelukanavilta. Näitä ovat esimerkiksi Me vähentäjät ja Me lopettajat.

Oma-apu 

Tältä sivulta löytyy muun muassa 

  • Uusi alku – 30 päivää ilman alkoholia -verkkokurssi 
  • Vapaaksi huumeista -videosarja 
  • ammattilaisten kirjoittamia oppaita 

Soita 0800 900 45 

Päihdeneuvonta antaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Yhteyttä voi ottaa riippumatta siitä, onko kyse ensimmäisistä hälytysmerkeistä vai vuosikausia kestäneestä riippuvuudesta. 

Palvelu on maksutonta. Asioida voi anonyymisti. 

Vertaistukiryhmät 

Suomessa toimii useita vertaistukiryhmiä, jotka on suunnattu riippuvuuksien kanssa kamppaileville ja heidän läheisilleen. Ryhmistä saa tukea arjen ja elämänhallinnan asioihin, ihmissuhteisiin sekä tunteiden käsittelyyn. 

Läheisille 

Irti Huumeista -yhdistys tarjoaa neuvontaa, tukea ja perheterapiapalveluja huumeiden käyttäjille ja heidän läheisilleen. 

Myös läheiset saavat tukea AA- ja NA-ryhmistä. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapia

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös