Apua rahapeliongelmaan

Suomessa ei ole toistaiseksi peliongelmien hoitoon kehitettyä valtakunnallista hoitojärjestelmää. Peliongelmaa hoidetaan sosiaali- ja terveydenhuollon perus- ja erityispalveluissa (sosiaalitoimistot, perusterveydenhuolto, päihde- ja mielenterveyspalvelut, psykiatrian poliklinikat, kriisikeskukset).

Eri puolilla maatamme on kuitenkin peliongelmaan erikoistuneita tai erikoistuvia palveluita.

 

 

 

Peliklinikka, Helsinki, Uusimaa

Peliklinikka on avohoitopaikka Helsingin ja Vantaan kaupunkien asukkaille. Se on rahapeliongelmiin keskittynyt palvelukeskus, joka palvelee pelaajia, heidän läheisiään ja auttamisen ammattilaisia. Suurin osa palveluista on valtakunnallisia.

Tiltti on kaikille avoin tieto- ja tukipiste. Tiltistä voi saada tukea pelaamisen hallintaan. Vertaisryhmiä perustetaan sekä pelaajille että läheisille. Ne kokoontuvat Tiltissä.

Peluurin auttava puhelin palvelee arkipäivisin kello 12–18. Voit soittaa maksutta numeroon 0800 100 101. Voit myös kysyä neuvoa netin kautta eNeuvonnasta.

Peli poikki -ohjelma toimii Internetin kautta. Ohjelma tarjoaa mahdollisuuden hallita pelaamista.

Pelivoimapiiri tukee ja neuvoo tekstiviestien avulla. Pelivoimapiiristä saa anonyymiä vertaistukea.

Pelirajat'on  tarjoaa maksutonta vertaistukea rahapeliongelmista kärsiville ja läheisille valtakunnallisesti. www.pelirajaton.fi

Valtissa voi keskustella verkossa nimettömästi peliongelmista. Valtti on tarkoitettu pelaajille ja heidän läheisilleen. Läheisille on lisäksi suljettuja Tuuletin-ryhmiä.

Peluurin eNeuvonta, Valtti — keskustelua netissä , Tuuletin-keskusteluryhmät pelaajille ja heidän läheisilleen (sähköpostilinkki) , Peli poikki -ohjelma ja Pelivoimapiiri

Lisätietoa: Peliklinikka

 

Hietalinnayhteisö, Järvenpää, Uudenmaan maakunta

Hietalinna-yhteisö tarjoaa ongelmapelaajille intensiivihoitoa ja kuntoutusta.

Lisätietoa: Hietalinna-yhteisö

 

Tuustaipaleen kuntoutumiskeskus, Mäntyharju, Etelä-Savo

Tuustaipaleen kuntoutumiskeskus tarjoaa yksilö- ja ryhmäkuntoutusta peliriippuvuuden hoitoon. Myös peliriippuvuuden katkaisuhoitoa, jonka kesto on vähintään 14 vuorokautta.

Lisätietoa: Tuustaipaleen kuntoutumiskeskus

 

Kuopion kriisikeskus, Kuopio, Pohjois-Savon maakunta

Kriisikeskus tarjoaa yksilöllisesti räätälöityä avohoitoa ja puhelinapua lähialueen asukkaille.

Lisätietoa: Kuopion kriisikeskus


Sovatek-säätiö, Jyväskylä toimipiste, Keski-Suomi / Joensuun toimipiste, Pohjois-Karjala

Ongelmapelaajien hoito toteutetaan Sovatek-säätiössä avokuntoutuksen työryhmässä (riippuvuuskuntoutustyöryhmä) yhteistyössä Päihdepäivystyksen ja vieroitusosaston kanssa.

Lisätietoa: Ongelmapelaajien hoito

Pidempikestoista laitoshoitoa tarjoavat Tuustaipaleen kuntoutumiskeskus ja Järvenpään sosiaalisairaala, Hietalinnayhteisö. Laitoskuntoutus edellyttää joko maksusitoumusta kunnalta tai itse maksavien osalta etukäteissuoritusta hoitojaksosta.

Avomuotoinen kuntoutuskurssi toteutetaan kaksi kertaa vuodessa vuorotellen Jyväskylän ja Joensuun toimipisteissä. Ks. esite.

Ongelmapelaajien vertaisryhmä kokoontuu kerran viikossa Jyväskylässä.

 

Päihdekeskus Portti, Kokkola, Keski-Pohjanmaa

Päihdekeskus Portissa on avo- ja laitoskuntoutusta peliriippuvuuden hoitoon. Yksikössä toimivat myös Pelirajat on -hankkeen ryhmät.

Lisätietoa: Päihdekeskus Portti

 

Peruspalveluliikelaitos Jyta, Keski-Pohjanmaa

Peruspalveluliikelaitos Jytan psykososiaaliset palvelut / päihdetyö tarjoavat avohoitoa peliriippuvuuteen keskipohjalaiskunnissa. Asiakkailla on mahdollisuus osallistua myös vertaisryhmiin.

Lisätietoa: Jyta/Päihdepalvelut

 

Vaasan A-neuvola, Vaasa, Pohjanmaa

Päihdeongelmaisten ja heidän läheistensä avohoitopaikka, jonne voi hakeutua, kun päihteiden käyttö aiheuttaa vaikeuksia tai huolestuttaa henkilöä itseään, perhettä tai työyhteisöä. Työnohjaus, koulutus- ja konsultaatiopalveluja.

Lisätietoa: Vaasa/Avohoito aikuisille päihteidenkäyttäjille

 

Nuorisoasema Klaara, Vaasa, Pohjanmaa

Nuorisoasema Klaara tarjoaa palveluita, jotka keskittyvät 13—24-vuotiaiden mielenterveys-, päihde- ja elämänhallinnan ongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Lisätietoa: Vaasa/Avohoito nuorille päihteidenkäyttäjille

 

Pixne-klinikka ja Tolvis Center, Maalahti, Pohjanmaa

Kuntouttavia yhteisöhoitoja ruotsiksi.

 

Kehittämiskeskus Tyynelä, Pieksämäki, Etelä-Savo

Kehittämiskeskus Tyynelän Pelituki-projekti kehittää lasten ja nuorten ongelmalliseen pelaamiseen tarvittavaa tukea.  Projekti kehittää vuoteen 2015 mennessä nuorille sellaisia tukimuotoja, joihin apua tarvitsevat nuoret kykenevät sitoutumaan.

Lisätietoja: Tyynelä

 

Esitteessä Rahapeliongelmia? Tuki- ja hoitopalveluja on lueteltu lyhyesti tuki- ja hoitopalveluja pelaajille ja heidän läheisilleen (palvelut erikoistuneet rahapeliongelmiin).