Siirry pääsisältöön

Miten auttaa aggressiivista henkilöä?

Jos läheisesi käyttäytyy aggressiivisesti, varmista oma turvallisuutesi ja pyri rauhoittamaan tilanne.

Pysy itse rauhallisena

Älä reagoi vihamielisellä, tuomitsevalla tai haastavalla tavalla. Vältä hermostunutta käytöstä, kuten jalan vaihtelua, liikehtimistä tai äkkinäisiä liikkeitä.

Puhu läheisellesi hitaasti ja varmasti. Käytä lempeää ja myötätuntoista äänensävyä. Vältä äänen korottamista ja liian nopeaa puherytmiä.

Kuuntele tuomitsematta 

Aggressiivisen käytöksen takana on usein pelkoja tai muita oireita. Ne saattavat pahentua, jos läheisesi kokee vastakkainasettelua. Vastaa kysymyksiin rauhallisesti ja arvostavasti. 

Läheisesi voi ylireagoida kielteisiin sanoihin, joten käytä mieluummin myönteisiä ilmauksia. Sen sijaan että sanot: ”Älä tappele”, voit sanoa: ”Pysyttele rauhallisena”.  

Älä rajoita läheisesi liikkumatilaa, jos hän esimerkiksi haluaa kävellä ympäri huonetta.

Varmista oma turvallisuutesi

Jos sinua pelottaa, hae ulkopuolista apua välittömästi. Älä koskaan ota tarpeettomia riskejä. Varmista, että pääset tarvittaessa poistumaan nopeasti paikalta.

Joskus voi olla hyvä pitää pieni tauko keskustelussa. Sen myötä läheisesi saa mahdollisuuden rauhoittua.

Kannusta huolehtimaan itsestä 

Vertaistuen etsiminen voi olla hyvä keino käsitellä aggressiivisuutta ja oppia taitoja sen hallitsemiseen. Kannusta läheistäsi ottamaan selvää tuen eri muodoista.

Voit myös kannustaa läheistäsi tutustumaan aggression omahoito-ohjelmaan. Omahoito-ohjelmasta saa tietoa aggressiosta tunteena ja siitä, miten omaan aggressiiviseen käyttäytymiseen on mahdollista vaikuttaa. Ohjelman harjoitusten avulla voi löytää uusia keinoja selviytyä haastavista tilanteista ja tunteista.

Milloin hakea ulkopuolista apua?

Jos sinua pelottaa, hae ulkopuolista apua välittömästi.

Älä koskaan ota tarpeettomia riskejä. Varmista, että pääset tarvittaessa poistumaan nopeasti paikalta. 

  • Ota kaikki uhkaukset ja varoitukset vakavasti. Tämä on tärkeää erityisesti silloin, jos läheisesi uskoo, että häntä vainotaan. 
  • Jos läheisesi aggressiivisuus ei ole enää hallinnassa, poistu paikalta ja kutsu apua. 
  • Jos aggressiivinen käytös liittyy johonkin mielenterveyden ongelmaan, soita hätäkeskukseen ja anna heille kaikki tarvittavat tiedot. Poliisin läsnäolo saattaa olla tarpeen joka tapauksessa. 
  • Jos aggressiivinen käytös liittyy päihteiden käyttöön, soita poliisille ja kerro, mistä päihteestä on kysymys.  
  • Jos läheiselläsi on hallussaan ase, ole välittömästi yhteydessä poliisiin. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapia

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös