Siirry pääsisältöön

Lääkehoito mielenterveyshäiriöissä

Lääkehoito on usein tärkeä osa mielenterveyshäiriöiden hoitoa. Mitä vakavammasta mielenterveyden häiriöstä on kyse, sitä suurempi lääkityksen merkitys on.  

Mitä lääkkeitä käytetään? 

Hoidossa käytetään muun muassa mielialalääkkeitä, psykoosilääkkeitä, unilääkkeitä ja rauhoittavia lääkkeitä. Lääkkeillä helpotetaan esimerkiksi nukahtamisvaikeuksia sekä ahdistus- ja masennusoireita.  

Voi olla, että sopivaa lääkitystä ei heti löydy, sillä ihmiset hyötyvät erilaisista lääkkeistä. Joskus lääkitystä täytyy jopa vaihtaa. Lääkehoidon hyödyt näkyvät viiveellä, päivien tai viikkojen päästä. 

Kuten kaikilla lääkkeillä, myös psyykenlääkkeillä on sivuvaikutuksia. Sivuvaikutukset ovat hyvin yksilöllisiä. Niidenkin vuoksi joudutaan joskus etsimään sopivaa lääkettä ja annosta jonkin aikaa. 

Miten lääkehoito vaikuttaa? 

Sopiva hoito ja lääkitys voivat  

  • lyhentää sairausjaksoja ja estää niiden uusiutumista 
  • helpottaa oireita  
  • parantaa toimintakykyä 
  • kohentaa elämänlaatua 

Lääkityksen tarve saattaa olla pitkäaikaista, sillä oireet voivat uusiutua herkästi lääkityksen lopettamisen jälkeen.  

Lääkitystä ei saa vähentää tai lopettaa itse, vaan siihen tarvitaan asiantuntijan arvio ja tuki. Lääkitys suunnitellaan aina yksilöllisesti, ja siitä kannattaa keskustella oman hoitavan tahon kanssa.

Myös lasten hoidossa voidaan käyttää lääkehoitoa yhdessä muun hoidon kanssa, jos lapsen oireet ovat hankalia.

Lue lisää

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen. 

Sinua saattaa kiinnostaa myös