Siirry pääsisältöön

Muistisairaudet ja mielenterveys

Muistisairaudet aiheuttavat vakavia ja arkielämää haittaavia muistin ja tiedonkäsittelyn vaikeuksia. Etenevät muistisairaudet johtavat dementiaan. Eteneviin muistisairauksiin liittyy usein myös psyykkisiä oireita. Tältä sivulta löytyy tietoa muistisairauksia sairastavien läheisille.

Muistisairauksiin liittyvät neuropsykiatriset oireet  

Masennus, levottomuus ja ahdistus ovat yleisiä kaikissa muistisairauksissa. Esiintyä voi myös psykoottisia oireita, kuten harhaluuloisuutta. 

Etenkin Lewyn kappale -taudissa näköhallusinaatiot ovat yleisiä. Kuuloharhat ovat usein esimerkiksi kolinaa, ovikellon soittoa ja musiikkia.  

Miten oireita hoidetaan? 

Harhojen kohdalla arvioidaan ensin mahdollisuudet lääkkeettömään hoitoon ja muistilääkityksen tehostamiseen. Toisinaan tarvitaan myös psykiatrista lääkitystä.  

Muistisairaat ovat usein herkkiä psyykenlääkkeiden sivuvaikutuksille. Lääkitys vaatii varovaisuutta ja sopivan annostuksen tarkkailua. 

Perustietoa muistisairauksista

Muistihäiriöiden tutkiminen  

Tutkimuksiin kuuluu 

  • lääkärin haastattelu ja tarkastus 
  • verikokeita 
  • neuropsykologisia testejä muistin ja muiden kognitiivisten toimintojen arvioimiseksi 
  • pään magneettikuvaus  

Tutkimukset voidaan aloittaa perusterveydenhuollossa. Varsinainen diagnoosi tehdään yleensä muistipoliklinikalla.  

Muistisairauksien hoito  

Suurimpaan osaan muistisairauksista on olemassa oireenmukaisia ja osin myös taudin kulkua hidastavia lääkkeitä.  

Muistisairaat ovat oikeutettuja kuntoutukseen. Näitä ovat esimerkiksi ensitietokurssit ja psyykkinen tuki. Myös omaiset voivat tarvita merkittävästi tukea.  

Muistiliitto ja alueelliset muistiyhdistykset tarjoavat neuvontaa ja tukea.  

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös