Siirry pääsisältöön

Palautuminen työstä

Palautuminen työstä tarkoittaa työtehtävistä aiheutuneesta henkisestä, tunteisiin liittyvästä ja/tai fyysisestä rasituksesta palautumista. Palautumiseen voi kuulua lepoa, harrastuksia, liikuntaa tai sosiaalista kanssakäymistä.

Palautumisen keinot auttavat ylläpitämään tai parantamaan työkykyä ja hyvinvointia. Lisäksi uuden oppiminen, osaamisen kehittäminen, työn mielekkyys ja yhteisöllisyys tukevat työstä palautumista.   

Palautumista on hyvä toteuttaa myös työpäivän sisällä.  Palautuminen on tärkeää, jotta stressi ja uupumus eivät kasaannu ja heikennä suorituskykyä ja terveyttä pitkällä aikavälillä.

Muista

  • Työhyvinvoinnin ylläpito vaatii panostusta sekä yksilöltä että työyhteisöltä. Työntekijänä voit keskustella avoimesti työyhteisössäsi siitä, mitä keinoja voisitte käyttää hyvinvoinnin edistämiseksi.
  • Esihenkilönä et ole yksin vastuussa työntekijöiden hyvinvoinnista. Paras tulos saavutetaan, kun kaikki osapuolet ovat sitoutuneita työhyvinvointiin.
  • Työterveydenhuollon ammattilaisten on tärkeä toimia ennakoivasti ja yhteistyössä koko asiakasorganisaation kanssa, jotta työhyvinvointi saadaan parhaalle mahdolliselle tasolle.

Hyödyllisiä linkkejä

Kompassi-työkirja on Kevan julkaisu omaa osaamistaan ja suuntaansa pohtivalle työntekijälle.

Palautumislaskuri on Työterveyslaitoksen julkaisu työpäivän aikaisista keinoista parempaan palautumiseen etä- ja lähityössä.

Tämä sisältö on tehty yhteistyössä Kevan kanssa.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös