Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa syömisongelmien omahoito-ohjelmaan!

Hallitseeko ruoka tai syömisen ajattelu elämääsi? Kärsitkö syömishäiriöoireista? Oletko huolissasi kehosi muodosta tai painosta?

Jos vastasit kyllä, tästä ohjelmasta voi olla sinulle apua. Syömisongelmien omahoito-ohjelmasta saat tietoa syömiseen ja kehonkuvaan liittyvistä ongelmista sekä välineitä niiden selättämiseen.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?

Omahoito-ohjelma sopii kaikille, jotka haluavat pohtia suhdettaan syömiseen ja kehoonsa. Epäilys siitä, että ruoka- tai kehosuhteessasi voi olla ongelmia, on riittävä syy tehdä ohjelmaa.

Tämä omahoito-ohjelma on lieviä ja keskivaikeita oireita varten. Ohjelma ei ole riittävä, mikäli oireesi ovat vaikeita, painosi laskee, tai olet alipainoinen. Silloin on ensisijaisen tärkeää, että saat myös ammattiapua.

Voit käyttää omahoito-ohjelmaa 

 • 24/7
 • ilmaiseksi
 • iästä riippumatta
 • nimettömästi ja kirjautumatta
 • itsenäisesti tai muun hoidon ohella
 • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat

Tavoitteemme on, että tietoa ja apua on saatavilla kaikille nopeasti, saavutettavasti ja matalalla kynnyksellä. 

Syömisongelmat voi ilmetä monella eri tavalla, saatat hyötyä myös seuraavista ohjelmista:

Ohjelma koostuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa syömisen ja kehonkuvan ongelmista.

Syömiseen liittyvät oireet voivat vaikuttaa monella tavalla fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen vointiin sekä jaksamiseen. Opit, mistä syömisen ja kehonkuvan oireet johtuvat ja mikä niitä ylläpitää. 

Saat tietoa siitä, miten syömisen ja ravitsemustilan korjaaminen auttaa. Saat myös tietoa syömisen ja kehonkuvan oireiden hoidosta.

2. TYÖKALUJA

Harjoitukset ovat ohjelman ydin. Niiden kautta pääset kartoittamaan ja miettimään ratkaisuja omaan tilanteeseesi.

Syömisen ja kehonkuvan ongelmista toipuminen ja muutosten tekeminen herättävät usein ristiriitaisia ajatuksia ja tunteita. Harjoitusten avulla haastat ajatuksiasi ja toimintamallejasi. Vähitellen opit uusia suhtautumistapoja.

Tässä osiossa muun muassa

 • Opettelet täsmäsyömistä
 • Tutustut tunteisiisi, ajatuksiisi ja kehonkuvaasi
 • Opettelet eroon vertailusta
 • Harjoittelet kehostasi huolehtimista

3. EVÄITÄ JATKOON

Viimeisessä osiossa suuntaat mieltä kohti tulevaa.

Saat lisätietoa siitä, miten arjenhallinta ja tasapainoinen elämä vaikuttavat mielenterveyteen. Opit ylläpitämään saavuttamiasi tuloksia. Saat myös tietoa siitä, mistä voit tarvittaessa saada apua.

Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.

Mikä omahoito-ohjelma on? 

Omahoito-ohjelma 

 • perustuu hoidossa tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin 
 • koostuu kolmesta osiosta 
 • sisältää tietoa ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa ja oireiden hallinnassa  

Tämä on myös ammattilaisen työkalu 

Tätä voidaan kokonaisuutena tai osissa käyttää ryhmien tai yksilötapaamisten tukena. 

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia. 

Huom!  

Jos koet että oireesi ovat vakavia, älä epäröi lisäksi hakea apua!   

Muistilista aloitukseen 

Missä vain, milloin vain 

Omahoito-ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Vietä vaikka kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta. 

Aktiivinen harjoittelu tuo tulosta 

Uusien työkalujen oppimisessa jatkuva harjoittelu on tärkeää. Kun harjoittelet työkalujen käyttöä ensin helpoissa tilanteissa, auttavat ne sinua vähitellen myös vaikeammissa tilanteissa, joissa tunteet ovat ottamassa ylivaltaa. 

Yksityisyytesi suojaamiseksi kyselyiden ja harjoitusten vastaukset eivät tallennu. Jos haluat ne talteen, kopioi ne itsellesi erilliseen tiedostoon.  

Sinulla on mahdollisuus muutokseen 

Olet pian aloittamassa omahoito-ohjelmaa. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Omahoito-ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää. 

On normaalia, jos harjoitukset tuntuvat välillä haastavilta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja.