Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

11. Pohdi sosiaalisen median vaikutusta

Sosiaalinen media ja varsinkin sen runsas käyttö voi vaikuttaa kielteisesti omaan keho- ja ruokasuhteeseen. Sosiaalisessa mediassa kohtaamme kuvatulvan joka päivä. Suuri osa kuvista on muokattu ja tarkkaan valittu. Ne eivät yleensä edusta todellisuutta tai kehojen ja ihmisyyden aitoa monimuotoisuutta.

Sosiaalisessa mediassa voi olla paljon hyviä puolia, mutta se voi myös herkästi herättää epävarmuuden- ja riittämättömyydentunteita.

Tue hyvinvointiasi somessa

Tee somesiivous

Miten seuraamasi tilit ja henkilöt vaikuttavat sinuun? Mistä voimaannut, ilahdut, kiinnostut ja inspiroidut? Mikä tuntuu tärkeältä? Millainen sisältö herättää epävarmuuden- ja riittämättömyydentunteita tai saa sinut vertailemaan itseäsi muihin?

Sinun ei tarvitse seurata mitään tai ketään, joka saa sinut voimaan huonosti. Poista tai piilota väliaikaisesti tilit, mitkä eivät tue sinun toipumistasi. Mieti myös, mitä hauskaa, inspiroivaa ja kannustavaa voit poisjääneiden asioiden sijaan seurata.

Puhelimella vietetyn ajan vähentäminen

Jos huomaat, että vietät paljon aikaa puhelimellasi eikä se tue hyvinvointiasi, pohdi, voisitko käyttää osan ajasta muulla tavoin.

Millaisista asioista pidät? Missä ja mitä tehdessäsi sinulla on hyvä, vapaa, rentoutunut ja rauhallinen olo? Olisiko hyödyllistä asettaa puhelimeen tietyt aikarajat? Voisitko esimerkiksi olla katsomatta sitä klo x jälkeen illalla tai ennen klo x aamulla?

Vastapuhe

Valitettavasti kulttuurissamme on mahdotonta täysin välttää painostavia viestejä, jotka liittyvät kehoon ja syömiseen. Voisitko etukäteen pohtia “vastalauseita” niille ja niiden herättämille ajatuksille?

Esimerkiksi:

  • Syömisen rajoittaminen ei auta minua millään tavoin.
  • Riitän sellaisena kuin olen.
  • Somessa näkyy vain pieni osa totuudesta, eikä siihen kannata verrata itseään.

Harjoitus: Sosiaalisen median vaikutus kehosuhteeseen

Tavoite

Ymmärrät, miten sosiaalinen media vaikuttaa omaan kehosuhteeseesi. Löydät toimivampia tapoja, joilla voit käyttää sosiaalista mediaa.

Ohje

Lue tehtävän kysymykset ja pohdi vastausta.

Millä tavoin sosiaalinen media vaikuttaa sinun kehosuhteesi, itsetuntoosi ja syömiseesi?

Minkälaisia ajatuksia sinulla herää selatessasi somea?

Loading ...

Millä tavoin voisit tukea omaa hyvinvointiasi somessa?

Lue listaa erilaisista keinoista tehtävän yläpuolelta, ja mieti, toimisivatko jotkut niistä sinulla.

Loading ...