Siirry pääsisältöön

Perustietoa uupumuksesta

Tags: Uupumus

Uupumus on seurausta voimakkaasta henkisestä tai fyysisestä rasituksesta. Se on terve kehon reaktio, joka viestii ihmiselle levon tarpeesta.

Uupumus yleensä poistuu lepäämällä, kun keho ja mieli saavat palautua rasituksesta.

Jos uupumuksen tunne pitkittyy, on se todennäköisesti merkki levon ja rasituksen epätasapainosta. Silloin kannattaa tarkastella, löytyykö arjesta työn ja vapaa-ajan tekemisten vastapainoksi riittävä määrä lepoa.

Milloin uupumukseen kannattaa hakea apua?

Uupumukseen kannattaa hakea apua, jos se ei poistu lepäämällä.

 • Joskus voimakas uupumuksen tunne herää sellaisten pienten askareiden yhteydessä, jotka ovat aiemmin sujuneet helposti. Se saattaa olla merkki fyysisestä sairaudesta tai mielenterveyden ongelmasta.
 • Pitkään jatkunut uupumus voi olla esimerkiksi masennuksen oire. Silloin uupumus ei poistu lepoa lisäämällä. Masennuksen hoito auttaa yleensä myös uupumuksen tunteeseen.
 • Myös työuupumukseen liittyy kokonaisvaltaista ja jatkuvaa väsymystä, joka ei lievity vapaa-aikana.

Apua voi saada Mielenterveystalon uupumuksen omahoito-ohjelmasta.

Apua voi hakea myös terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai opiskeluterveydenhuollosta.

Miten uupumusta voi helpottaa itse?

 Uupumuksen taustalla saattaa olla pitkään jatkunut ylirasitustila, joka on vähitellen syönyt voimavaroja. Silloin kannattaakin miettiä oman elämän kuormittavia ja stressaavia tekijöitä.

Ylirasitus voi liittyä esimerkiksi ristiriitaiseen elämäntilanteeseen, työn ylikuormittavuuteen tai raskaaseen perhetilanteeseen.

Stressitekijöiden vähentäminen auttaa uupumuksen voittamisessa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi työnteon rajaamista tai rentouttavien tilanteiden lisäämistä arkeen.

Uupumuksen tautalla saattaa olla myös jatkuvasti liian vähäiseksi jäävä yöuni. Silloin on tärkeää huolehtia siitä, että nukkuu yöllä riittävän pitkät unet.

Jos uupumus liittyy mielenterveyden ongelmaan, tarvitaan itsehoidon lisäksi myös ammattilaisen apua. Itsehoitovinkit toimivat yleensä muun hoidon tukena.

Jos uupumus liittyy masennukseen, on tärkeää lisätä omaan arkeen mielekkäitä ja iloa tuovia asioita.

 

Tags: Uupumus

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä

   Omahoito-ohjelmat

   Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

     Nettiterapiat

     Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen

      Sinua saattaa kiinnostaa myös