Perustietoa uupumuksesta
Uupumus kertoo yleensä pidempään jatkuneesta kuormituksen ja palautumisen epätasapainosta, jonka seurauksena muun muassa unen laatu voi heiketä niin, ettei se virkistä tavalliseen tapaan.
Univaikeudet ovatkin usein yksi merkki uupumuksesta.
Milloin uupumukseen kannattaa hakea apua?
Uupumus oireilee monin tavoin. Väsymyksen ohella uupumukseen liittyy usein keskittymis- ja muistiongelmia, ärtyneisyyttä, ahdistuneisuutta ja halua sekä vetäytyä kontakteista että ottaa etäisyyttä liian kuormittavilta tuntuviin asioihin elämässä.
Usein uupumukseen liittyy myös monenlaisia kehollisia pulmia, kuten päänsärkyä, vatsavaivoja, kipuja ja aikaisemmin puhjenneiden sairauksien pahenemista.
Koska monet oireista saattavat liittyä myös johonkin sairauteen, on hyvä antaa lääkärin selvittää tilannetta.
Mikä auttaa uupumukseen?
Paras apu uupumukseen löytyy kehon ja mielen omien toipumis- ja paranemisprosessien tukemisesta. Tämä tarkoittaa myös sitä, että työ- ja elämäntilannetta tulee muokata sellaiseksi, että voimat riittävät sen hallintaan.
Toipumisen suuntaviivoja löydät Mielenterveystalon uupumuksen omahoito-ohjelmasta.
Jos uupumus liittyy mielenterveyden ongelmaan, tarvitaan itsehoidon lisäksi ammattilaisen apua. Itsehoitovinkit toimivat yleensä muun hoidon tukena.
Mistä uupumukseen saa apua?
Yksin toipuminen on kuitenkin raskasta, joten apua kannattaa hakea myös terveyskeskuksesta, työterveyshuollosta tai opiskeluterveydenhuollosta. Lisäksi sopivaan vertaisryhmään liittyminen voi lievittää uupumiseen liittyviä hankalia tunteita ja auttaa hyödyllisen tiedon lähteille.
Miten uupumusta voi helpottaa itse?
Uupumuksen taustalla saattaa olla pitkään jatkunut ylirasitustila, joka on vähitellen syönyt voimavaroja. Silloin kannattaa miettiä oman elämän kuormittavia ja stressaavia tekijöitä.
- Ylirasitus voi liittyä esimerkiksi ristiriitaiseen elämäntilanteeseen, työn ylikuormittavuuteen tai raskaaseen perhetilanteeseen.
- Stressitekijöiden vähentäminen auttaa uupumuksen voittamisessa. Se voi tarkoittaa esimerkiksi työnteon rajaamista tai rentouttavien tilanteiden lisäämistä arkeen.
- Uupumuksen tautalla saattaa olla myös jatkuvasti liian vähäiseksi jäävä yöuni. Silloin on tärkeää huolehtia siitä, että nukkuu yöllä riittävän pitkät unet.
- Jos uupumus liittyy masennukseen, on muun masennuksen hoidon ohella tärkeää lisätä omaan arkeen mielekkäitä ja iloa tuovia asioita.
Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?
Oirekyselyt
Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä
Omahoito-ohjelmat
Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.
Nettiterapiat
Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen