Siirry pääsisältöön

Uupumuksen oireet

Tags: Uupumus

Uupumus koskettaa kaikkia elämänalueita. Se vaikuttaa kehoon ja mieleen sekä toimintaan työssä ja muussa elämässä. Tältä sivulta voit lukea, millaisia oireita uupumukseen liittyy.

Uupumuksen ensimmäiset merkit

Alkavan ylikuormittumisen ja uupumuksen voit huomata esimerkiksi näistä merkeistä:

  • Unohtelet entistä useammin pieniä käytännön asioita.
  • Et jaksa lukea lehtiä tai avata postia.
  • Tunnet olevasi urakkatyössä, vaikka et oikeasti ole.
  • Et saa asioita tehdyksi ajoissa tai kunnolla.
  • Sinulla ei riitä voimia muuhun kuin työhön.
  • Mikään ei kiinnosta, innosta tai tuota iloa.
  • Et jaksa olla aktiivinen ihmissuhteissa.
  • Heräilet öisin, ja sinun on vaikea nukahtaa uudelleen.
  • Töihin lähteminen ja töihin ryhtyminen tuntuvat jatkuvasti vastenmieliseltä.

Krooninen tai uupumisasteinen väsymys

Väsymys ei helpotu lepäämällä. Pahimmillaan olet väsynyt heräämisestä asti. Viikonloppu ja joissain tapauksissa pitkä kesälomakaan ei tunnu riittävän palautumiseen.

Kognitiivisen hallinnan häiriöt

Kognitiivisen hallinnan häiriöt ovat pulmia muistissa, keskittymisessä, ajattelussa ja päätöksenteossa. Aivojen käyttö on lievästikin uupuneena tehotonta ja väsyttävää. Ajan ottaminen levolle ja palautumiselle on hyödyllisempää kuin väsyneenä eteenpäin puskeminen.

Tunteiden hallinnan häiriöt

Liikakuormitus osuu aivoissa erityisesti tunteiden säätelystä vastaaville alueille. Se näkyy herkkyytenä negatiivisille viesteille ja vaikeutena säädellä omien tunteiden voimaa. Pidemmälle edetessään uupumus voi näkyä myös tunteiden katoamisena ja korostuneena asiallisuutena ihmissuhteissa.

Henkinen vetäytyminen

Henkinen vetäytyminen näkyy monilla tavoin ihmissuhteissa ja suhteessa työhön. Moni kokee uupuessaan ihmissuhteet kuormittaviksi ja pyrkii säätelemään kuormittumistaan ottamalla etäisyyttä toisiin.

Henkinen vetäytyminen on osatekijänä myös kyynistymisessä ja sitä usein seuraavassa itsetunnon laskussa. On ymmärrettävää haluta ottaa etäisyyttä sellaiseen, joka tuottaa toistuvasti pettymyksiä. Usein kuitenkin myös oma suhtautuminen muihin ihmisiin muuttuu tällöin kylmäksi ja jopa vihamieliseksi.

Kun yritykset muuttaa omaa tilannetta epäonnistuvat toistuvasti, tulkitaan sen usein johtuvan omista puutteista. Kielteinen sisäinen puhe johtaa ajan mittaan itsetunnon murenemiseen.

Masentuneisuus

Masennus voi esiintyä yhdessä uupumuksen kanssa usealla tavalla. Masentuneena ponnistelu voi johtaa uupumukseen. Uupumus voi myös pitkittyessään laukaista masennuksen. Masennus on eri asia kuin uupumus, vaikka molemmissa esiintyy samankaltaisia oireita.

Psykologinen pahoinvointi

Uupunut ei voi henkisesti hyvin. Elimistön kuormittuneisuus kasvattaa ahdistuneisuutta, joka voi johtaa paniikkikohtauksiin asti. Fysiologiset oireet voivat herättää pelkoa vakavasta sairaudesta. Ihmissuhteiden heikentyminen ja niissä ilmenevät konfliktit vähentävät läheisten tukea.

Fysiologiset oireet

Stressi madaltaa elimistön reagointikynnystä ja voimistaa jo syntyneiden sairauksien oireita.

Koska uupumuksen taustalla vaikuttaa yliherkistyminen kaikelle, mikä voisi olla uhkaavaa tai vaativaa, ovat erityisesti hälytysreaktioon osallistuvat sydän ja verisuonet kovilla. Siksi myös immuunipuolustus heikkenee, ja flunssat usein pitkittyvät.

Stressihormonien eritys kadottaa normaalin vuorokausivaihtelunsa, mikä haittaa unta. Unihäiriöt ovatkin yksi tavallisimmista uupumuksen oireista.

Psykosomaattiset oireet

Psykosomaattisilla oireilla tarkoitetaan oireita, joiden alkuperä on psyykkisessä kuormittumisessa. Ne kuitenkin ilmenevät erilaisina kehollisina pulmina, kuten kipuna, ihottumana tai muuna oireena, jolle ei löydy muuta selittävää syytä.

Uupumuksen yhteydessä myös tällainen mielen ja kehon reagointi on tavallista.

Tags: Uupumus

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä

        Omahoito-ohjelmat

        Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

              Nettiterapiat

              Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen

                Sinua saattaa kiinnostaa myös