Avainsanat: uniongelmat, nukahtamisen vaikeus, heräily, väsymys
- Unettomuus voi ilmetä nukahtamisvaikeuksina, katkonaisena unena tai liian lyhyinä yöunina siitä huolimatta, että henkilöllä olisi mahdollisuus nukkua.
- Ohimenevä unettomuus kuuluu lähes jokaisen ihmisen elämään. Se liittyy usein stressaaviin tilanteisiin tai kuormittavaan elämänvaiheeseen. Unettomuus lisääntyy yleensä ikääntyessä.
- Unettomuutta esiintyy useissa mielenterveyden häiriöissä ja somaattisissa sairauksissa. Ensisijaisen vaivan hoitaminen auttaa yleensä myös unettomuuteen. Joskus apuna käytetään lisäksi unilääkkeitä/nukahtamislääkkeitä. Unettomuuden hoitoon on myös monia itsehoitokeinoja.
Lue lisää
Unettomuuden syyt
Unettomuutta voi aiheuttaa esimerkiksi:
- stressi ja siihen liittyvät huolet
- alkoholin tai piristävien aineiden kuten kahvin juonti
- raskaan liikunnan harrastaminen juuri ennen nukkumaanmenoa
- TV:n, tietokoneen tai mobiililaitteen käyttäminen juuri ennen nukkumaanmenoa. Etenkin digitaalisten pelien pelaaminen ennen nukkumaanmenoa nostaa vireystilaa.
- matkan jälkeinen ns. jetlag
- vuorotyö tai epäsäännölliset työajat
- positiiviset asiat, kuten seuraavan päivän tapahtumien malttamaton odotus.
Unettomuuden hoitovinkkejä
- Kahvia kannattaa välttää klo 16 jälkeen. Alkoholia ei kannata nauttia alle kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa ja tupakointia tulisi välttää noin neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Liikunnan harrastaminen auttaa nukahtamaan ja nukkumaan hyvin. Raskasta rasitusta kannattaa kuitenkin välttää klo 18 jälkeen.
- Ennen nukkumaanmenoa on hyvä nauttia kevyt hiilihydraattipitoinen ateria.
- Makuuhuoneen tulisi olla mukavan viileähkö, pimeä ja hiljainen. Vuoteen sekä vuodevaatteiden mukavuuteen kannattaa myös panostaa.
- Vuoteeseen kannattaa mennä vasta, kun on väsynyt.
- Sänky on tarkoitettu vain nukkumiseen, eikä siis esimerkiksi TV:n katseluun, syömiseen, lukemiseen tai töiden tekoon.
- Jos nukahtaminen ei onnistu 15–20 minuutissa, kannattaa vuoteesta poistua tekemään jotain muuta. Vuoteeseen kannattaa palata vasta, kun kokee olevansa väsynyt.
- Unirytmi on hyvä pitää samana päivästä toiseen. Aamuisin on siis hyvä nousta aina samaan aikaan, riippumatta yöunen pituudesta.
- Päiväunia kannattaa välttää. Jos päiväunet tuntuvat välttämättömiltä, tulee ne pitää lyhyinä, eli n. 15–20 minuutin mittaisina.
- Tietokoneen, TV:n ja mobiililaitteiden käyttöä tulisi välttää noin kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.
- Elämässä kohdatut huolet olisi hyvä pyrkiä käsittelemään päivällä, eikä vasta vuoteessa.
Lisää tietoa verkossa
Unettomuus (Käypä hoito)
Unettomuus (Terveyskirjasto)
Omahoito
Valitse tämä oire ja siirry oirenavigaattoriin >>