Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

9. Perhekokous

Perhekokouksen avulla voitte helpottaa arjen keskusteluja tärkeistä asioista. Se on harjoitus, jossa koko perhe kokoontuu mukavaan hetkeen keskustelemaan ja sopimaan yhteisistä asioita.

Perhekokouksen avulla voitte kehittää perheen sisäistä vuorovaikutusta ja sujuvoittaa arkea. Kokouksen aikana voidaan esimerkiksi käydä läpi toiveita viikonlopulle tai lomalle. Silloin voi myös kertoa huolistaan. 

Kokeilkaa perhekokousta rohkeasti, ja olkaa valmiina avoimeen keskusteluun. 

Harjoitus: Perhekokous

Miten?

Harjoittelette keskustelutaitoja. Kuulette toistenne toiveita ja ajatuksia. Lisäätte arkeen suunnitelmallisuutta, ja järjestätte mukavan yhteisen hetken. 

Miksi?

Lukekaa alta ohjeet perhekokouksen järjestämisestä, ja kokeilkaa perhekokousta. Kokouksen ei tarvitse olla kovin virallinen. Se sopii vaikkapa viikonlopun iltapalan yhteyteen. Muita voi innostaa mukaan yhteiseen hetkeen esimerkiksi laittamalla jotain mieluista syötävää tarjolle.

 1. Kokouksen nimi
  Keksikää perhekokoukselle nimi. Esim. iltapalahetki, tilannepäivitys.
 2. Esityslista
  Tehkää leikkimielinen esityslista, eli lista kokouksessa käsiteltävistä aiheista. Jokainen voi lisätä esityslistaan omia toiveitaan ja huolenaiheitaan. Esityslista voi olla esimerkiksi jääkaapin ovessa oleva vihko, johon voi kirjoittaa tai piirtää aiheita.
 3. Puheenjohtaja
  Joku perheen aikuisista toimii puheenjohtajana. Puheenjohtaja auttaa tarvittaessa keskustelun sujuvuudessa. Hän voi jakaa puheenvuoroja viittaajille tai vaikka antamalla lelun sille, jolla on vuoro puhua. Näin kaikilla on tilaa kuunnella ja puhua. 
 4. Keskustelua
  Pyrkikää rakentavaan, ongelmia ratkovaan ja myönteiseen keskusteluun 
 5. Kehukierros
  Kokous päätetään kehukierroksella siten, että jokainen sanoo vuorollaan toisesta jonkin myönteisen asian. 

Vinkki

 • Laittakaa kokouksessa tehdyt päätökset näkyville kuvana tai tekstinä esimerkiksi perhekalenteriin.  
 • Käytä perhekokouksessa apuna harjoitusta sivulla 8. Ongelmanratkaisu perheenä