Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Millainen vanhempi haluan olla?

Vanhemmilta opitut tavat voivat siirtyä sukupolvelta toiselle. Kun tunnistat, minkälaisia tapoja olet perinyt omilta vanhemmiltasi, voit itse päättää, mitä niistä haluat jatkaa ja mitä et.

Kukaan vanhempi ei ole täydellinen. Moni kokee haluavansa muokata ainakin jotain toimintatavoistaan.

Miten lapsuuteni vaikuttaa vanhemmuuteeni? 

Olet saanut lapsuudenperheessäsi kokemuksen siitä, millaista vanhemmuus on. Se, miten toimit vanhempana, heijastaa aiempien sukupolvien vanhemmuutta.  

Saatat tiedostamattasi toistaa omien kasvattajiesi toimintatapoja. Jos olet esimerkiksi oppinut, että lapsen on tärkeää pärjätä yksin ja olla reipas, voi tämä näkyä siinä, miten itse toimit vanhempana.  

Miten voin muokata toimintatapojani? 

Havainnoimalla omaa ajatteluasi ja toimintaasi pystyt huomaamaan ja siten myös muokkaamaan omia toimintatapojasi.  

Voit esimerkiksi huomata, että käsket lastasi usein vaikeissa tilanteissa olemaan reipas, kuten kasvattajasi käskivät sinua. Haluaisit kuitenkin olla lohtua ja apua tarjoava vanhempi.  

Voit päättää, että seuraavassa vaikeassa tilanteessa harjoittelet toisenlaista toimintatapaa: lohdutat lastasi ja autat tarvittaessa. 

Harjoitus: Oppimani toimintatavat

Miksi?

Tämän harjoituksen avulla tiedostat, millaisia toimintatapoja olet perinyt omilta vanhemmiltasi tai sinua kasvattaneilta henkilöiltä. 

Kun tunnistat toimintatapasi ja arvioit niitä, voit halutessasi muuttaa toimintaasi. On täysin mahdollista oppia toimimaan uudella tavalla, kun malttaa ottaa sille aikaa. 

Miten?

Videolla (1:58) perhepsykoterapeutti kertoo, miten oma lapsuus vaikuttaa vanhemmuuteen. Katso video ja/tai pohdi alla olevia kysymyksiä. Halutessasi voit kirjoittaa vastaukset vastauskenttiin tai paperille.

Loading ...

Muista

Lapsuudenperheessä opittuja tapoja voi tunnistaa pohtimalla niitä yksin tai läheisen kanssa.