Siirry pääsisältöön

Anoreksia

Anoreksia on laihuushäiriö, jossa ihminen tuntee itsensä liian lihavaksi. Sairastunut pelkää painon nousua tai lihavaksi tulemista, vaikka saattaisikin olla alipainoinen.

Miten anoreksia kehittyy? 

Anoreksia alkaa usein nuoruusiässä, mutta se voi puhjeta missä iässä tahansa. Anoreksia alkaa tyypillisesti laihduttamisyrityksestä, joka riistäytyy pakonomaiseksi ja hallitsemattomaksi syömättömyyskierteeksi. 

Ihminen laihtuu huomattavasti suhteessa lähtöpainoonsa, ja hänen painotavoitteensa on epärealistisen alhainen. 

Miten anoreksia vaikuttaa ajatteluun? 

Anoreksiaan sairastunut on omasta mielestään liian lihava, vaikka onkin alipainoinen. Oman kehon paino ja muoto vaikuttavat kohtuuttomasti siihen, millaisena ihminen näkee itsensä.  

Laihduttaminen ja sen ajattelu täyttävät koko anoreksiaan sairastuneen elämän. 

Millaisia oireita anoreksiassa on? 

  • Sairastuneen paino laskee, mutta hän samalla pelkää lihomista.  
  • Ihmiselle kehittyy rituaalinomaisia ruokailutottumuksia. Hän saattaa mielellään tehdä ruokaa, muttei kuitenkaan syö itse.  
  • Anoreksiaan saattaa liittyä liiallista liikunnan harrastamista. 
  • Sairastunut saattaa käyttää väljiä vaatteita laihuuden peittämiseksi ja olla väsynyt tai palella helposti. 
  • Suuri osa anoreksiaan sairastuneista on etenkin sairauden alkuvaiheessa sairaudentunnottomia. Ihminen ei itse tunne olevansa millään lailla sairas. 
  • Naisilla kuukautiset saattavat jäädä pois. 
  • Kynnet saattavat lohkeilla, tai kehossa saattaa esiintyä turvotusta. 

Anoreksiaan liittyy usein samanaikaisesti myös muita psyykkisiä sairauksia, kuten masennusta, ahdistusta tai pakko-oireita. 

Anoreksian tyypit 

Anoreksiasta tunnetaan kaksi tyyppiä.  

  • Rajoittavassa anoreksiassa sairastunut kontrolloi painoaan syömällä hyvin vähän ja usein myös liikkumalla pakonomaisesti.  
  • Ahmimis-tyhjentäytymistyyppisessä anoreksiassa itsensä nälkiinnyttäminen päättyy toistuvasti ahmimiseen. Sen jälkeen sairastunut yrittää tyhjentää itsensä esimerkiksi oksentamalla tai ulostuslääkkeiden avulla.  

Kaikki anoreksiaa sairastavat eivät kuitenkaan harrasta pakkoliikuntaa tai yritä tyhjentää itseään. 

Anoreksian hoito 

Hoidossa keskitytään  

  • ravitsemustilan korjaamiseen  
  • ravitsemusohjaukseen  
  • häiriöön liittyvien psykologisten, perheperäisten sekä käyttäytymisongelmien tunnistamiseen ja hoitoon 

Myös psykoterapiasta voi olla tukea anoreksian hoidossa. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Jos haluat arvioida, onko sinulla ahmimistaipumusta, täytä Syömistapakysely. Jos haluat arvioida suhtautumistasi kehoosi ja ruokaan, täytä Syömishäiriökysely.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa