Siirry pääsisältöön

Miten voin auttaa syömishäiriöstä kärsivää?

Yhden perheenjäsenen sairastuminen syömishäiriöön vaikuttaa koko lähipiiriin: vanhempiin, sisaruksiin, puolisoon ja ystäviin. Sairaus ei ulotu vain ruokapöytään, vaan se kontrolloi, manipuloi ja kaventaa kaikkea elämää.

Tällä sivulla annetaan vinkkejä vanhemmille, sisaruksille, ystäville ja kumppaneille. Tarkempaa tietoa löydät läheiselle suunnatusta syömishäiriön omahoito-ohjelmasta

Vanhemmat ja lapsen syömishäiriö 

Lapsen syömishäiriöön puuttuminen voi tuntua vaikealta. Saatat ajatella, että on noloa tai asiatonta valvoa ruokailuja ja liikkumista. Voi olla, että tunnet tilanteen edessä avuttomuutta, syyllisyyttä tai vihaa. 

Syömishäiriö kuitenkin uhkaa lapsesi terveyttä ja hyvinvointia monin eri tavoin. Mitä aiemmin lapsesi saa apua, sitä helpompi hänen on myös toipua syömishäiriöstä. Monille syömishäiriöön sairastuneille juuri vanhempien tuki on ollut korvaamatonta. 

Syömishäiriöstä kärsivä ei välttämättä tiedosta omaa sairauttaan tai avun tarvetta. Siksi tilanteeseen pitää puuttua mahdollisimman pian.  

  • Ota tilanne puheeksi suoraan lapsesi suoraan kanssa. Pyri avoimeen ja kunnioittavaan keskusteluun. Yritä kuulla, millaisia huolia, murheita ja pelkoja syömishäiriön takana voisi olla. 
  • Erota lapsi ja häiriö toisistaan. Pyri tunnistamaan, milloin syömishäiriö puhuu lapsen kautta.  
  • Miettikää yhdessä, mistä voisitte hakea apua ja tukea. 
  • Vaali perheesi terveellisiä, monipuolisia ja sallivia ruokailutottumuksia. Se auttaa lastasi suhtautumaan ruokaan normaalina osana elämää. 
  • Näytä omalla esimerkilläsi, miten omaan kehoon voi suhtautua myötätuntoisesti ja hyväksyvästi. Näin autat myös lastasi näkemään itsensä arvokkaana ja juuri sopivana.  
  • Osoita lapsellesi, että rakastat häntä ja välität hänestä juuri sellaisena kuin hän on. 
  • Jos lapsellasi on sisaruksia, kerro syömishäiriöstä myös heille. Anna heille asiallista tietoa sairaudesta. Kerro, miksi sairauteen puuttuminen vie nyt erityisen paljon sinun voimavarojasi. Muistuta sisaruksille, että hekin ovat yhä rakkaita ja tärkeitä. Järjestä sisaruksille myös syömishäiriövapaata aikaa kanssasi. 
  • Voitte pitää kotona esimerkiksi perhepalavereja, joissa käsittelette vaikeita tilanteita ja kirjaatte ylös yhteiset peliäännöt. 

Sisarukset ja syömishäiriö 

Syömishäiriö vaikuttaa myös sisarusten elämään. Voi olla, että sisarukset huomaavat tilanteen jopa paremmin kuin vanhemmat. Sisarukset saattavat myös nähdä, miten vanhemmat yrittävät peitellä tilannetta. 

  • Sinä olet ennen kaikkea sairastuneen sisaruksesi sisko tai veli. Sinun tarkoituksesi ei ole olla hänen hoitajansa tai valvojansa. 
  • Sairaus herättää aina monenlaisia tunteita. Saatat tuntea pelkoa, hätää, katkeruutta tai ärtymystä. Ehkä koet, että tilanne on jollain tavalla epäoikeudenmukainen: elämä pyörii vain sairastuneen sisaruksen ympärillä. Kerro tunteista vanhemmillesi tai muille luotettaville aikuisille. 
  • Muista elää omaa elämääsi, vaikka sairaus muuttaa arkea ja herättää vaikeitakin tunteita. Tee asioita, jotka ovat sinusta hauskoja, ja tapaa kavereitasi. Se muistuttaa myös sisarustasi siitä, millaista tavallinen elämä on. 

Ystävät ja syömishäiriö 

Olet ehkä huomannut, että ystäväsi käyttäytyminen on muuttunut. Olet saattanut huomata ystäväsi syömishäiriökäyttäytymisen jo varhaisessa vaiheessa, koska moniin vapaa-ajan ja yhdessäolon tapoihin kuuluu syömistä. 

  • Kerro huolesta ystävällesi. Voit ehdottaa hänelle avun hakemista. Et kuitenkaan ole vastuussa siitä, miten ystäväsi toipuminen etenee. 
  • Hanki asiallista tietoa syömishäiriöistä. Tieto auttaa sinua suhtautumaan ystävääsi niin, että se tukee hänen toipumistaan. 
  • Olet ennen kaikkea sairastuneen ihmisen ystävä, et hänen hoitajansa. Pidä yllä ystävyyssuhdetta, vaikka ystäväsi vaikuttaisikin vetäytyvältä tai torjuvalta. Suhtaudu häneen kuten ennenkin. Keksi hauskaa yhteistä tekemistä, joka tuottaa teille molemmille iloa ja vie ajatukset pois syömishäiriöstä. 

Parisuhde ja syömishäiriö 

Syömishäiriöstä tulee helposti parisuhteen kolmas pyörä, joka sanelee säännöt. Sairaus heikentää sairastuneen psyykkistä, sosiaalista ja fyysistä toimintakykyä.  

Aliravitsemus aiheuttaa hormonitoiminnan vajausta. Se vaikuttaa vahvasti seksuaalisuuteen. Seksi ja läheisyys saattavat kärsiä syömishäiriöön liittyvistä itseinhon tunteista. 

Syömishäiriön salailu saattaa myös nakertaa parisuhteen luottamusta ja olla jopa osasyy parisuhteen päättymiseen.

Kumppanina voit toimia tukihenkilönä toipumisessa. 

  • Voit tukea ja kannustaa kumppaniasi niissä asioissa, joita syömishäiriö vaikeuttaa, kuten kaupassa käynnit, ruoanlaitto ja ruokailut. Voit tukea myös liikuntakieltojen ja  -rajoitusten noudattamisessa. 
  • Voit auttaa sairastunutta kumppaniasi arvioimaan edistymistään sekä omaa käytöstään hankalissa tilanteissa. Arviointi kannattaa tehdä ennalta sovituissa, rauhallisissa palavereissa, joissa teillä molemmilla on turvallinen olo.  Sinun tulee saada kertoa huomioistasi ilman, että sinua keskeytetään. Sairastuneelle on tärkeää, että häntä ei syyllistetä syömishäiriökäyttäytymisestä. 
  • Jos toimit toipumisen tukihenkilönä, sopikaa siitä kirjallisesti. Sopikaa, millaiset roolit teillä on, ja mihin sitoudut tukihenkilönä. Voitte aina tarkistaa sopimuksesta omat velvollisuutenne ja sitoumuksenne. Pyytäkää tähän apua hoitavalta taholta. 

Omahoito-ohjelmat tueksi

Sekä sinä että läheisesi voitte tutustua syömishäiriöiden omahoito-ohjelmiin. Mielen hyvinvointia tukevat omahoito-ohjelmat voivat olla avuksi kuormittavassa tilanteessa.

Omahoito-ohjelmat sisältävät tietoa ja harjoituksia. Tiedon avulla omaa tai läheisen tilannetta voi ymmärtää paremmin. Harjoitukset antavat keinoja ajattelu- ja toimintatapojen muuttamiseen sekä olon helpottamiseen haastavissa tilanteissa.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Jos haluat arvioida, onko sinulla ahmimistaipumusta, täytä Syömistapakysely. Jos haluat arvioida suhtautumistasi kehoosi ja ruokaan, täytä Syömishäiriökysely.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapia

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös