Siirry pääsisältöön

Näin hakeudut psykoterapiaan

Tags: Terapia

Täältä löydät tietoa psykoterapiaan hakeutumisesta ja sen kustannuksista.  

Psykoterapia voi olla 

  • Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa 
  • julkisen terveydenhuollon myöntämällä palvelusetelillä toteutettavaa psykoterapiaa 
  • omakustanteista psykoterapiaa, johon pääset ottamalla suoraan yhteyttä terapeuttiin 

Alkuun on koottu pikavinkit Kelan tukemaan kuntoutuspsykoterapiaan hakeutumisesta. Voit saada Kelan tukemaa kuntoutuspsykoterapiaa, jos olet 16–67-vuotias ja työ- tai opiskelukykysi on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi. 

Myös alle 16-vuotias voi saada psykoterapiaa lastenpsykiatrisen erikoissairaanhoidon tai perheneuvolan omana toimintana, julkisen terveydenhuollon myöntämällä palvelusetelillä, Kelan korvaamana vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena tai omakustanteisena.

Vastaanottotyön luonteen vuoksi psykoterapeutti saattaa olla päivän aikana varattuna, jolloin sähköpostiyhteydenotto voi olla parempi tapa tavoitella terapeuttia ja kysyä vapaita aikoja. 

psykoterapian-hakeutumisen-malliviesti

Milloin ja mistä apua?

Apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä.

Ammattilaisen apu 

Ammattilaisen apu on tarpeen etenkin silloin, jos omat voimavarat, omahoidolliset ohjeet ja läheisten tuki ei riitä. Ammattilainen kuuntelee ja tukee. Yleensä pyritään myös löytämään yhdessä uusia näkökulmia ja keinoja hankalan tilanteen käsittelyyn. Ammattilainen auttaa sinua hakeutumaan tarvittaessa psykoterapiaan.

Apua voi hakea esimerkiksi 

  • terveysasemalta
  • työterveyshuollosta
  • kouluterveydenhuollosta
Tags: Terapia

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös