Kamratstöd och olika organisationers stöd för den psykiska hälsan
Kamratstöd
Kamratstöd kan vara
- personliga möten med en stödperson
- samtal och gemensamma aktiviteter i en kamratstödsgrupp
- onlinediskussioner med en stödperson eller kamratgrupp
När du känner dig ensam är det särskilt viktigt att få höra hur andra personer i psykisk rehabilitering klarat av sin situation. Att dela gemensamma erfarenheter förbättrar den inbördes förståelsen och lindrar skamkänslor.
Det finns också kamratstöd för närstående till personer med psykiska problem.
Erfarenhetsexperterna är personer som har egen erfarenhet av psykiska problem. De har utbildat sig som erfarenhetsexperter och kan verka som exempelvis kamratstödspersoner, erfarenhetsutbildare eller med utveckling av tjänstesystemet.
Organisationer och den tredje sektorn
I Finland finns det många organisationer som tillhandahåller stöd och aktiviteter för personer som har psykiska problem och missbruksproblem. Aktiviteter ordnas både lokalt och nationellt.
Genom organisationer kan du hitta människor i samma livssituation och påverka samhället. Volontärarbete stärker också det mentala välbefinnandet.
Mentalhälsoorganisationer
Kamratstödsorganisationer för olika sjukdomsgrupper
För anhöriga och närstående
För barn och familjer
För unga personer
För erfarenhetsexperter
För personer med missbruksproblem
Hur kan Psykporten.fi hjälpa?
Symtomtest
Med hjälp av symtomtestet kan du bedöma hur allvarliga dina symtom är. Resultaten ger dig också tips om vad du ska göra härnäst.
Egenvårdsprogram
Med hjälp av egenvårdsprogrammen kan du förbättra ditt välbefinnande om du är bekymrad över din psykiska hälsa eller har lindriga symtom. I egenvårdsprogrammet finns information och övningar.
Nätterapier
Nätterapi bygger på att arbeta självständigt online. En nätterapeut som är specialiserad på dina symtom kommer att ge feedback på dina övningar och svara på alla frågor du kan ha som uppkommit under dem. Du behöver en läkarremiss för nätterapier.