Tunteet ja keho

Tämän osion tavoitteena on tunnistaa tunteisiin liittyvät fyysiset tapahtumat ja ilmentymät.

Harva tulee ajatelleeksi, että tunteilla on fyysinen kieli. Aivan kuten musiikilla on soinnillinen, kuulemamme ääni, on sillä myös nuotteina kirjoitettu kieli. Samoin tunteilla on psyykkinen kieli ja fyysinen kieli.


Tunteet ja keho -osiosta voi olla sinulle apua, jos kärsit jostakin seuraavista oireista:
  • kyvyttömyys nauttia
  • ahdistuneisuus
  • levottomuus
  • uupumus
  • alakuloisuus
  • surumielisyys
  • selittämättömät fyysiset vaivat
  • paniikki


Huom! Jos tunnet, että lisäapu olisi tarpeen ja netin avulla työskentely sopii sinulle, voit hakeutua nettiterapiaan​. Nettiterapiaan tarvitset lääkärin lähetteen.

 Miten tunteet tuntuvat kehossa?

Fyysinen tuntemus vaihtelee paitsi tunteen mukaan, mutta myös ihmisen mukaan. Toisilla viha tykyttää ohimolla, yhdellä pistelynä käsivarsilla, kolmannella koko päässä ja neljännellä kurkussa ja rintakehällä.

Entä ilo? Toisilla se kuplii sydämessä, yhdellä päälaella, toisella säteilevänä tuntemuksena koko kehossa. Miten ahdistus? Onko se kuristavana kurkussa? Puristavana rinnassa? Kipuna vatsassa tai vanteena pään ympärillä? Kaikki ovat yhtä mahdollisia tuntemuksia. Vieläpä niin, että sama tunne voi tuntua hieman eri tavalla, riippuen voimakkuudesta, muista samanaikaisista tunteista tai tilanteesta.

Jos tunteilla on fyysinen kokemus, jonkin asian täytyy olla kokemuksen aiheuttaja. Riippuen tunteesta, tuo aiheuttaja voi olla eri yhdistelmä välittäjäaineita ja hormoneja. Esimerkiksi endorfiinit liittyvät iloon, adrenaliini pelkoon ja oksitosiini mielihyvään.

Tunnetta voidaan ajatella kemiallisena tapahtuma kehossa. Vaikutus aistitaan fyysisenä ja psyykkisen kokemuksena. Tunteeseen myös liittyy usein erilaisia ajatuksia, jotka riippuvat esimerkiksi ihmisestä tai tilanteesta.

 Tunteet ja kemia

Jos hetkeksi pysähdytään ajattelemaan tunnetta ilman ajatusta, olemme kenties havainnon edessä, johon on syytä tarttua. Oletko koskaan huomannut, että esimerkiksi vihan tunne kehossa jatkuu, vaikka siihen liittyvät ajatukset olisivatkin väistyneet? Pohdit kenties, miksi yhä tunnen vihaisuutta, vaikka siihen ei olisi enää syytä ja ajatukset asiasta olisivat muuttuneet. Tuntuu siltä, että tunne ikään kuin elää kehossa omaa elämäänsä.

"Toisinaan vie jonkin aikaa ennen kuin myrsky laimenee ja huuhtoutuu pois. Joskus on hyvä antaa vain tunteen olla ja mennä ohi omia aikojaan ilman, että hämmentyy sen olemassaolosta."

Entäpä sanonta "itku pitkästä ilosta”? Oletko huomannut, että toisinaan voimakkaan ilon mentyä ohi, seuraa lievä alakulon tunne, jota ei oikein pysty selittämään. Vaikka tutkittua tietoa ei tästä ole tarjota, voisi asian kuvitella yksinkertaistetusti siten, että mielihyvähormonikyllästyksen jälkeen tulee aivan kuin hetkellinen puutostila välittäjäaineista, ennen kuin keho taas asettuu tasapainoon.

Jos tunteita tarkastellaan fyysisenä ilmiönä, voisiko se auttaa paremmin ymmärtämään, miksi tunteet eivät aina tottele tahtoa? Miksi tunteet eivät poistu tai ilmene sen mukaan, mitä haluamme? Voisiko tämä näkökulma auttaa sietämään jotain kiusallista tunnetta paremmin?​​

 Harjoitus: Tunnista tunteet kehossasi

Tässä harjoituksessa opit tunnistamaan tunteisiisi liittyviä fyysisiä tapahtumia.

Kirjoita kuvaillen, missä tunnet erilaiset tunteet kehossasi. Tee harjoitus oheisen PDF-tiedoston avulla. Voit tallentaa ja täyttää tiedoston, tulostaa sen tai käyttää sitä esimerkkinä ja tehdä vastaavan harjoituksen paperille.

Lataa täytettävä PDF-tiedosto


Huom! Jos haluat tallentaa PDF-harjoitukseen kirjoittamasi vastaukset, tallenna tiedosto ensin tyhjänä, ja avaa tiedosto sitten uudelleen käyttäen erillistä PDF-lukijaa (esim. maksuton Adobe Reader). Näin varmistat, että vastauksesi tallentuvat varmasti tiedoston uudelleen tallennuksen yhteydessä.