Siirry pääsisältöön

Lasten ja nuorten ahdistuksen hoito-ohjelma, Cool Kids

​​​​​​​​​​​​Cool Kids on kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (KKT) perustuva ahdistuksen hoito-ohjelma lapsille ja nuorille. Cool Kids -ohjelmaa voi toteuttaa joko yksilö- tai ryhmämuotoisena ja tapaamiskertoja on noin kymmenen.

Ohjaajina toimivat koulutetut ja akkreditoidut Cool Kids -työntekijät esimerkiksi perusterveydenhuollossa, kouluissa ja erikoissairaanhoidossa. Cool Kids on manualisoitu hoito, jossa käytetään työkirjoja.

​​​​​​Ahdistus on elämään kuuluva ilmiö, joka auttaa meitä selviytymään erilaisista tilanteista. Joskus ahdistukseen liittyvät huolet ja pelot saavat kuitenkin liikaa tilaa, jolloin ahdistusoireet alkavat haitata elämää. Terveydenhuollossa puhutaan ahdistuneisuushäiriöstä.

Tutkimustietoa

Pitkään käytetty ja laajasti tutkittu hoito-ohjelma​

​​​​​​Cool Kids on australialaisessa Macquarien yliopistossa kehitetty hoito-ohjelma 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on ahdistusoireita, kuten huolestuneisuutta, sosiaalista ahdistusta ja erilaisia pelkoja. Myös pakko-oireista kärsivät voivat hyötyä Cool Kids -ohjelmasta merkittävästi. Hoito-ohjelmaa on toteutettu Macquarien yliopistossa jo vuodesta 1993 ja sen vaikuttavuutta on tutkittu laajasti. Ohjelmaa käytetään Australiassa, USA:ssa ja Euroopassa, pohjoismaista mm. Ruotsissa. HUS lasten ja nuorten psykiatriassa Cool Kids on otettu käyttöön vuonna 2015.

​​​​​​Cool Kids on nk. näyttöön perustuva menetelmä. Tutkimukset osoittavat, että ohjelmaan osallistuminen vähentää merkittävästi ahdistuneisuusoireita sekä ryhmä- että yksilömuotoisena. Tutkimusten mukaan noin 60 % lapsista ja nuorista pääsee eroon ensisijaisesta ahdistuneisuushäiriöstään hoitojakson loppuun mennessä.​

Harjoituslomakkeet ohjelmaan osallistuville asiakkaille ja työntekijöille

Tästä voit ladata käyttöösi Cool Kids -hoito-ohjelman harjoituslomakkeita. Samat harjoituslomakkeet löytyvät myös työkirjoista, mutta voit hyödyntää täällä olevia ​sähköiseen täyttämiseen tai tulostaa lisäkappaleita hoito-ohjelmassa mukana oleville lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.​​​

Harjoituslomakkeet lapsille

Harjoituslomakkeet nuorille

Harjoituslomakkeet vanhemmille

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Chillaa-appi nuorille

Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.

  • aina taskussasi tukena
  • ei kirjautumista
  • rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
  • vinkkejä kiperiin tilanteisiin
  • tsemppiä muilta nuorilta

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat nuorille

Pääosin +16-vuotiaille.
Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös