Siirry pääsisältöön

Lasten ja nuorten ahdistuksen hoito-ohjelma, Cool Kids

​​​​​​​​​​​​Cool Kids on kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan (KKT) perustuva ahdistuksen hoito-ohjelma lapsille ja nuorille. Cool Kids -ohjelmaa voi toteuttaa joko yksilö- tai ryhmämuotoisena. Tapaamiskertoja on noin kymmenen.

Ohjaajina toimivat koulutetut ja akkreditoidut Cool Kids -työntekijät. Hoitoa tarjotaan esimerkiksi perusterveydenhuollossa, kouluissa ja erikoissairaanhoidossa. Cool Kids on manuaaleihin pohjautuva hoito, jossa käytetään työkirjoja.

Mitä ahdistus on?

​​​​​​Ahdistus on elämään kuuluva ilmiö, joka auttaa meitä selviytymään erilaisista tilanteista.

Joskus ahdistukseen liittyvät huolet ja pelot saavat kuitenkin liikaa tilaa, jolloin ahdistusoireet alkavat haitata elämää. Terveydenhuollossa puhutaan ahdistuneisuushäiriöstä.

Tutkimustietoa

Cool Kids on pitkään käytetty ja laajasti tutkittu hoito-ohjelma​

​​​​​​Cool Kids on hoito-ohjelma 7–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, joilla on ahdistusoireita, kuten huolestuneisuutta, sosiaalista ahdistusta ja erilaisia pelkoja. Myös pakko-oireista kärsivät voivat hyötyä Cool Kids -ohjelmasta merkittävästi.

Cool Kids on kehtitetty australialaisessa Macquarien yliopistossa. Sitä on toteututtu jo vuodesta 1993 lähtien. Myös sen vaikuttavuutta on tutkittu laajasti.

Ohjelmaa käytetään Australian lisäksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa. HUSin lasten ja nuorten psykiatriassa Cool Kids on otettu käyttöön vuonna 2015.

​​​​​​Cool Kids on näyttöön perustuva menetelmä. Tutkimukset osoittavat, että ohjelmaan osallistuminen vähentää merkittävästi ahdistuneisuusoireita. Tutkimusten mukaan noin 60 % lapsista ja nuorista pääsee eroon ensisijaisesta ahdistuneisuushäiriöstään hoitojakson loppuun mennessä.​

Harjoituslomakkeet tulostamista ja sähköistä täyttämistä varten

Tästä voit ladata käyttöösi Cool Kids -hoito-ohjelman harjoituslomakkeita.

Samat harjoituslomakkeet löytyvät myös työkirjoista. Alla olevia lomakkeita voit hyödyntää ​sähköiseen täyttämiseen. Voit myös tulostaa lisäkappaleita hoito-ohjelmassa mukana oleville lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen.​​​

Harjoituslomakkeet lapsille

Harjoituslomakkeet nuorille

Harjoituslomakkeet vanhemmille

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Chillaa-appi nuorille

Chillaa-appi tuo apua ahdistukseen, jännitykseen ja stressiin sekä auttaa itsevarmuuden kehittämisessä.

  • aina taskussasi tukena
  • ei kirjautumista
  • rentoutus- ja mindfulness-harjoituksia
  • vinkkejä kiperiin tilanteisiin
  • tsemppiä muilta nuorilta

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa perheesi hyvinvointia silloin, kun sinulla on huoli lapsesi oireista tai omasta voinnistasi. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Oirekyselyt

Löydät oirekyselyitä nuorten ja aikuisten mielenterveysongelmien arvioimiseen. Jos olet huolissasi omasta voinnistasi, voit arvioida oireidesi voimakkuutta kyselyn avulla. Tuloksista saat vinkkejä siihen, mitä kannattaa seuraavaksi tehdä.

Nettiterapiat nuorille

16 vuotta täyttäneille on tarjolla mobiilivälitteistä hoitoa moniin tilanteisiin - nettiterapia tarjoaa apua erilaisiin mielenterveyden ongelmiin. Hoito perustuu itsenäiseen työskentelyyn, jota tukee nettiterapeutti.

Sinua saattaa kiinnostaa myös