Siirry pääsisältöön

Perustietoa raskauden ja vauva-ajan mielenterveydestä

Raskauteen ja vauva-aikaan kuuluu tunteiden ja mielialan vaihtelua. Ne liittyvät sekä kehossa tapahtuviin muutoksiin että elämänmuutokseen.

Mieliala raskausaikana 

Raskausajan olosuhteista riippumatta epävarmuus tulevasta voi herättää hämmennystä ja ristiriitaista oloa. 

Raskauden ja synnytyksen väistämätön epävarmuus voi tuntua kuormittavalta tai jopa pelottavalta. Joillakin epävarmuus voi leimata koko raskausaikaa. 

Kumpikin vanhemmista voi kokea mielialan vaihtelua ja ristiriitaisia tunteita.  

Mieliala vauvan synnyttyä 

Synnytyksen jälkeen alkaa uusi elämä vauvan kanssa iloineen ja suruineen. 

Vauva-aikana useimmilla vanhemmilla esiintyy äkillistä tunteiden vaihtelua, uupuneisuutta ja itkuisuutta. Olo voi olla myös kuormittunut ja epävarma. 

Jos ahdistunut ja alakuloinen olo pitkittyy, kyse voi olla synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa. 

Mistä alakulo tai mielialan vaihtelu johtuu? 

Raskaus ja vauva-aika aiheuttavat suuria muutoksia elämään. Raskaana olevan ja synnyttäneen kehossa tapahtuu paljon fyysisiä ja hormonaalisia muutoksia. Tämä voi herättää monenlaisia voimakkaita tunteita ja aiheuttaa mielialan vaihtelua.  

Raskausaikana vanhemmat rakentavat uudenlaista suhdetta itseensä, kumppaniinsa, tavoitteisiinsa ja läheisiinsä. Se on rankkaa psyykkistä työtä, joka valmistaa mieltä tulevaan vanhemmuuteen. Hankalat tunteet kuuluvat asiaan. 

Miten tukea mielenterveyttä raskaus- ja vauva-aikana?  

Omat fyysiset ja psyykkiset tarpeet on tärkeää huomioida. Mitä paremmin omat tarpeet toteutuvat, sitä paremmin itsellä on voimavaroja ja mahdollisuuksia vastata vauvan tarpeisiin. 

Tunteiden hyväksyminen ja tuen hakeminen 

On tärkeää suhtautua hyväksyvästi erilaisiin ajatuksiin ja tunteisiin. On myös tärkeää ylläpitää yhteyttä muihin. Muihin tukeutuminen on tärkeä taito vanhemmuudessa. Yksin ei tarvitse pärjätä.   

Keskittyminen olennaiseen 

Jos koet kuormitusta, on parasta keksittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Lisäksi on hyvä panostaa sellaisiin asioihin, jotka vahvistavat omaa turvallisuudentunnetta ja voimavaroja. 

Avun hakeminen 

On hyvää vanhemmuutta kuunnella omaa oloaan ja hakea haastaviin tunteisiin ja tilanteisiin apua. Mitä varhaisemmin apua saa, sitä paremmin se usein myös auttaa.  

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa? 

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa myös kiinnostaa