Siirry pääsisältöön

Mikä itsetuhoinen tila on?

Itsetuhoiseen tilaan liittyy toivottomuus ja tunne siitä, ettei olo voi muuttua. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Itsetuhoisen tilan aikana tärkeintä on pysyä turvassa, kunnes tila väistyy.

Vaikeimpinakaan aikoina itsetuhoisuus ei ole hetkestä toiseen samanlaista. Yleensä olo on välillä hieman helpompi, välillä taas vaikeampi.  

Myös hallinnantunne vaihtelee. Hetkittäin voi tuntea olevansa täysin pahan olon ja itsetuhoisten yllykkeiden armoilla. Toisissa hetkissä taas tuntuu selvältä, että omaan oloon voi vaikuttaa eikä ajatusten mukaisesti ole pakko toimia. 

Itsetuhoinen tila 

Tilaa, jossa itsetuhoiset yllykkeet ovat voimakkaita ja itsemurhayrityksen riski erittäin suuri, kutsutaan itsetuhoiseksi tilaksi. 

Itsetuhoisessa tilassa oleva kokee hyvin voimakasta psyykkistä kipua. Usein hän tuntee olevansa täysin umpikujassa ja itsemurha tuntuu ainoalta ratkaisulta. 

Tilanteen helpotuttua saattavat itsetuhoisen tilan aikaiset tunteet ja teot tuntua itsellekin kaukaisilta, vierailta tai pelottavilta. 

Itsetuhoisessa tilassa äärimmäinen henkinen kipu haittaa ajattelua

  • Ihminen kärsii ikään kuin putkinäöstä. Hän ei havaitse tavalliseen tapaan ympäristöään, vaan huomio kapeutuu kipuun ja kärsimykseen. Kaikki tuntuu mustalta, tyhjältä, merkityksettömältä tai toivottomalta. 
  • Joustava ongelmanratkaisu tai näkökulman vaihtaminen on vaikeaa tai mahdotonta. Siksi ulospääsyä umpikujasta ei näe. 
  • Ajattelu on mustavalkoista ja jäykkää. Ihmisestä tuntuu siltä, että on vain kaksi vaihtoehtoa: kärsiä ikuisesti tai paeta kuolemaan. 
  • Kokemus ajasta muuttuu. Voi tuntua siltä, että aika loppuu ja täytyy tehdä nopea ratkaisu. Toisaalta on mahdotonta hahmottaa, että tuskallinen nykyhetki ei jatku ikuisesti. 
  • Itsetuhoisessa tilassa on usein mahdotonta muistaa parempia hetkiään, välittäviä läheisiään tai omia tavoitteitaan, vaikka nämä muulloin tuntuisivat tärkeiltä. 
  • Itsetuhoiseen tilaan liittyy usein kokemus yhteyden katoamisesta muihin, ympäristöön ja joskus myös omaan kehoon.  

Itsetuhoisuus on muuttuva, ei pysyvä tila

Itsetuhoiset ajatukset ovat aina vakava merkki kärsimyksestä. Ne eivät kuitenkaan aina johda itsetuhoiseen tilaan. 

Useimmiten itsetuhoiset ajatukset pysyvät hallittavina, kunnes ne väistyvät. Siksi suurin osa itsemurhaa ajattelevista ei päädy koskaan yrittämään itsemurhaa.  

Jos itsetuhoiset ajatukset johtavat itsetuhoiseen tilaan, on itsemurhayrityksen vaara suuri. 

Myös itsetuhoinen tila on kuitenkin aina väliaikainen. Sen väistyttyä ihminen usein kokee tilanteensa ja vaihtoehtonsa sekä mahdollisuutensa saada apua aivan toisin kuin itsetuhoisen tilan aikana. 

Tärkeintä on pysyä turvassa 

Suurin osa itsemurhayrityksistä selviytyneistä ihmisistä on myöhemmin helpottuneita siitä, että itsetuhoinen teko ei päättynyt kuolemaan. Siksi itsetuhoisen tilan aikana kannattaa pyrkiä ennen kaikkea pysymään turvassa. 

itsetuhoisuuden voimakkuus
Itsetuhoisten tekojen riski ei ole koko ajan yhtä suuri edes kriisivaiheissa. Vaikeimman olon aikana on tärkeintä pysyä turvassa hetki kerrallaan, kunnes pahin tuska taittuu.

Miten edesauttaa itsetuhoisen tilan väistymistä? 

Itsemurhan estämiseksi on tärkeää pyrkiä ehkäisemään itsetuhoisten ajatusten ja pahan olon yltymistä itsetuhoiseksi tilaksi. 

Lisäksi on tärkeää löytää keinoja pysytä turvassa itsetuhoisen tilan aikana. Näitä keinoja käytetään silloin, jos itsetuhoisen tilan ennaltaehkäisy ei onnistu. 

Itsetuhoisessa tilassa ihmisestä voi tuntua, että tilanne on ratkaistava heti ja ainoa ratkaisu on itsemurha. Silloin on tärkeää pyrkiä lykkäämään itsetuhoisia tekoja edes hetki kerrallaan eteenpäin, kunnes itsetuhoinen tila väistyy. 

Muista

Itsetuhoisen tilan aikana ajattelukyky heikkenee. Siksi on tärkeää tehdä turvasuunnitelma etukäteen. Sen on hyvä olla yksinkertainen, jotta sen noudattaminen onnistuu itsetuhoisen tilan aikana.  

Turvasuunnitelma on erityisen tärkeä ihmisille, jotka ovat joskus yrittäneet itsemurhaa.  

Keinoja nopeuttaa itsetuhoisen tilan väistymistä

Itsetuhoisessa tilassa olleiden kokemuksia

"Itsetuhoinen tila tuntui tyhjältä. Mikään asia maailmassa ei tuntunut miltään, ei edes läheiset ihmiset tai oma perhe. Kaikki tuntui tosi kaukaiselta. Ainut tunne oli valtava tuska, joka tuntui hukuttavan alleen." 

"Itsetuhoisuus on sellainen tila, jossa todellisuudentaju katoaa. Tunne vie mennessään eikä järjellä ole mitään tilaa sanoa mitään. Olon helpotuttua tuli valtava hätä ja pelko, kun ymmärsi, mitä oli ollut tekemässä. Säikähti itseään. Pohdin, olinko oikeasti tekemässä jotain niin hirveää. Tuli heti myös ikävä läheisiä."

"Olen yrittänyt aikoinaan itsemurhaa. Tuntui kuin olisin ollut mielen mustassa putkessa, josta ei ollut ulospääsyä."

"Nykyisinkin itsetuhoisia ajatuksia välillä ilmenee. Sitten kun ne taas väistyvät, valtaa eräänlainen helpotus. Elämä näyttää ja tuntuu taas mielekkäämmältä. Silloin mietin, että mikä minuun oikein meni?"

"Yritin itsemurhaa. Tilani tuntui toivottomalta. Ahdisti niin paljon. En kuitenkaan kyennyt kunnolla itkemään."

"Olin lähellä lähettää viestin kaikille läheisilleni ja pahoitella, että olen lähdössä lopullisesti. Kirjoitinkin kirjeen silloiselle puolisolleni."

"Kun tila väistyi, olo oli outo ja tyhjä. Tunsin suurta häpeää."

"Jälkikäteen minulla on kiitollinen olo siitä, että olen vielä hengissä ja jopa nautin elämästä."

"Itsetuhoiseen oloon liittyy pohjaton väsymys ja lamaannuksentunne sekä täysi välinpitämättömyys ja merkityksettömyys. Olo on sietämättömän yksinäinen. Yhteys läheisiin ja itseen on jollain tavalla katkennut. Ahdistus menee yli kaikkien sietokyvyn rajojen."

"Itsemurhaa yrittäessäni olin "poissa itsestäni". Poliisin ja ensihoitajien väliintulo pelasti minut. Ambulanssissa ensihoitajien jututtaessa minua yhteys itseen ja muihin ihmisiin palasi."

"Itsetuhoisen tilan aikana olin kiihtynyt ja syvässä toivottomuudessa. Halusin vain, että kaikki kärsimys päättyy. Kun tila väistyi, olin hieman pelästynyt omasta käyttäytymisestäni."

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapia

Pääosin yli 16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös