Siirry pääsisältöön

Miten voin auttaa itsemurhavaarassa olevaa?

Läheisillä on usein tärkeä rooli siinä, että itsemurhavaarassa oleva pääsee avun piiriin. Myös itsetuhoiset aikeet huomaava tuttava tai ohikulkija saattaa pelastaa elämän. Tällä sivulla kerrotaan, miten itsemurhavaaran voi huomata ja miten tilanteeseen voi puuttua.

Aina ei ole mahdollista tunnistaa itsemurhavaaraa tai estää itsetuhoista tekoa. Usein läheiset kuitenkin huomaavat merkkejä siitä, että kaikki ei ole hyvin. Suurin osa itsemurhan tehneistä on viestinyt aikeistaan etukäteen. 

Itsemurhaa harkitseva saattaa esimerkiksi 

  • kertoa kokevansa elämänsä umpikujaksi 
  • puhua suoraan itsetuhoisista aikeistaan, esimerkiksi kertoa haluavansa kuolla tai ajattelevansa itsensä tappamista 
  • puhua epäsuorasti itsetuhoisista aikeistaan, esimerkiksi pilaillen tai itsetuhoisten tekojen oikeutusta pohtien 
  • tehdä järjestelyjä kuolemaansa varten ja jättää eri tavoin jäähyväisiä 
  • hankkia itsemurhan tekemiseen tarvittavia välineitä 

Muista

Jos jokin saa sinut epäilemään, että ihminen harkitsee itsemurhaa, älä jätä asiaa sikseen. 

Miten itsemurhavaarassa olevaa voi auttaa? 

Sinun ei tarvitse osata toimia juuri oikein tai tietää mitään tiettyjä sanoja. Jokaisen itsemurhavaarassa olevan tilanne, toiveet ja tarpeet ovat omanlaisensa.  

Tärkeintä on, että osoitat kiinnostusta ja halua auttaa. Sen ei tarvitse tapahtua tyylipuhtaasti. Jos esimerkiksi vahingossa loukkaat toista herkässä tilanteessa, voit aina pyytää anteeksi.  

Älä myöskään itse jää yksin tilanteeseen liittyvien huolten ja tunteiden kanssa. Tukea ja neuvoja tarjoaa esimerkiksi MIELI ry:n Kriisipuhelin, puh. 09 2525 0111 ja mielenterveysomaisten vertaisjärjestö FinFami.  

Miten toimia, jos itsemurhan vaara on välitön? 

Itsemurha-ajatuksista kertovaa kannattaa aina kannustaa hakeutumaan avun piiriin, mutta useimmiten sen voi tehdä seuraavien päivien aikana. Kysymällä suoraan itsemurha-ajatuksista voit saada käsityksen siitä, kuinka kiireellisesti apua tarvitaan. 

Jos ihminen on ryhtynyt toimiin itsemurhan toteuttamiseksi tai kertoo aikovansa tehdä niin, on vaara ja avuntarve välitön. 

  • Itsetuhoisuudesta epämääräisestikin puhuva päihtynyt tai psykoottinen ihminen on myös suuressa vaarassa. Häntä ei tule jättää yksin.  
  • Jos ihminen vaikuttaa siltä, että hän voi yrittää välittömästi itsemurhaa, toimi heti. Jos et voi itse olla paikalla, järjestä joku toinen hänen seurakseen ja saattamaan hänet ammattiavun piiriin. 
  • Hätätilanteessa voit pyytää apua ja neuvoa hätänumerosta 112. 
  • Jos itsetuhoinen henkilö käyttäytyy aggressiivisesti tai hänellä on ase, soita 112. 

Toimintaohjeet käytännössä

Kokemuksia auttavista teoista ja sanoista itsetuhoisessa kriisissä

"Kun olen itsetuhoinen, jokainen mukava ja huomioiva sana tai lause auttaa. Tutuilta tai tuntemattomalta ohimennen. Kivat muistot eivät lämmitä, koska mielessä pyörii vain oma epäonnistuminen. Myöskään tulevaisuudesta ei ole toivoa. Nykyhetkessä on ainoa toivo. Se, että elämä näyttäisi jotain kivaa silloin. Ihan pieni asia riittää."

"Itsetuhoisuuden ollessa voimakkaimmillaan on parasta ollut auttavien ihmisten rauhallinen ja kiireetön läsnäolo ja puhetyyli. Pahinta on, jos syyllistetään sekä paheksutaan, että miten sinä nyt noin menit tekemään. Itsetuhoinen ihminen voi todella huonosti. Se ei ole huomionhakua."

"Kun kärsin itsetuhoisuudesta, olisin halunnut, että minulle olisi sanottu silloin: "Olet rakas ja tärkeä ihminen", "Olen tässä sinun tukenasi niin kauan kuin haluat", "Voidaan olla ihan hiljaa, ei ole pakko puhua mitään"."

"Tuntuu, että itsetuhoisessa tilassa mitkään sanat eivät tavoita minua. Parhaiten auttaa tunne siitä, että toinen on läsnä ja kannattelee hetken. On lohdullista, jos hänestä välittyy aito ymmärrys ja halu auttaa."

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Omahoito-ohjelmat

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Nettiterapia

Pääosin yli 16-vuotiaille. Tarvitset lähetteen ja pankkitunnukset.

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Nuorten sosiaalisen ahdistuneisuuden nettiterapia on tarkoitettu 13-17 -vuotiaille. Muut nettiterapiat ovat tarkoitettu yli 16-vuotiaille.

Sinua saattaa kiinnostaa myös