Siirry pääsisältöön

Kirkasvalohoito kaamosmasennukseen

Kirkasvalohoito on biologista hoitoa, jolla pyritään vaikuttamaan elimistöön ja lievittämään esimerkiksi kaamosmasennuksen oireita. Kirkasvalohoidossa käytetään tavallisimmin valkoista valoa, jonka lähteenä ovat joko loistelamput tai ledit. Lamppuja saa ostettua päivittäistavarakaupoista.

Milloin kirkasvalohoitoa käytetään?

Kirkasvalohoidolla hoidetaan esimerkiksi kaamosmasennuksen oireita, joita saattaa ilmaantua, kun luonnollisen valon määrä vähenee. Myös aikaerorasituksen oireita voidaan lievittää altistamalla henkilöä keinovalolle. Kirkasvalohoidon on havaittu aktivoivan aivojen verenkiertoa ja välittäjäaineiden toimintaa sekä lievittävän oireita.

Millaista kirkasvalohoito on?

Kaamosmasennuksessa kirkasta valoa (2500 luksia) otetaan tavallisesti päivittäin 12 tuntia. Jos käytetään voimakkaampaa valoa (500010 000 luksia), voidaan hoitoaikoja lyhentää. Valaistusvoimakkuus riippuu valonlähteen etäisyydestä.

Hoito ajoitetaan tavallisesti aamuun, esimerkiksi kello 0610, mutta se voidaan vaihtoehtoisesti ottaa myös iltapäivällä tai illalla, esimerkiksi kello 1620. Valolle altistuminen käy helposti, kun lampun sijoittaa esimerkiksi työpisteen yhteyteen.

Hoitojakson pituus määräytyy sen mukaan, miten tehokkaasti hoito lievittää oireita. Oireet lievenevät tavallisesti huomattavasti 12 viikossa. Sen jälkeen hoitoa voidaan jatkaa esimerkiksi siten, että kirkasta valoa otetaan viitenä päivänä viikossa.

Hoito voi joissakin tapauksissa jatkua pimeän talven yli, mutta yleisimmin hoidon kesto on 34 kuukautta.

Onko kirkasvalohoidolla haittavaikutuksia?

Kaamosmasennuksen oireet voivat uusiutua hoidon päätyttyä, minkä takia kirkasvalohoitoa jatketaan usein kuuriluontoisesti. Vaikeammissa masennuksissa valohoitoa voidaan käyttää myös lääkehoidon rinnalla.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös