Siirry pääsisältöön

Miten voin sopeutua läheiseni psyykkiseen sairauteen?

Psyykkinen sairaus on aina jonkinlainen kriisi sekä ihmiselle itselleen että hänen läheisilleen. Sairauden ja sen mukanaan tuomien rajoitusten hyväksyminen voi auttaa näkemään sen, mikä on mahdollista ja mihin suuntaan voi kasvaa. Läheisen sairaus ei kavennakaan elämäniloa, vaan siitä nousee uusia mahdollisuuksia ja uusi toivo.

Kriisin vaiheet

Kokemukset ovat yksilöllisiä, mutta kriisissä on usein neljä erilaista vaihetta. 

Sopeutumisen vaiheet

Sopeutuminen muuttaa asenteita, tunteita ja uskomuksia. Sen myötä voi syntyä uusi käsitys itsestä. Se voi myös kirkastaa elämän tarkoitusta ja mielekkyyttä. 

Jokainen omainen sopeutuu läheisensä sairauteen omaan tahtiinsa. Sopeutumisen voi jakaa kolmeen eri vaiheeseen. 

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

  Omahoito-ohjelmat

  Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia. 

   Nettiterapia

   Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

   Sinua saattaa kiinnostaa myös