Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Tervetuloa Hyvinvointia luonnosta -ohjelmaan!

Tiesitkö, että jo pelkästään oleileminen luonnossa alentaa verenpainetta, lievittää stressiä ja kohentaa mielialaa? Tähän ohjelmaan on koottu tietoa luonnon merkityksestä hyvinvoinnille.

Onko tämä omahoito-ohjelma minua varten?

Tämä ohjelma sopii kaikille, jotka haluavat parantaa hyvinvointiaan. Ohjelmasta voi olla apua, jos olet stressaantunut tai vaikeassa elämäntilanteessa. Voit kuitenkin käyttää sitä milloin tahansa.

Voit käyttää ohjelmaa

  • 24/7
  • ilmaiseksi
  • iästä riippumatta
  • nimettömästi ja kirjautumatta
  • itsenäisesti tai muun hoidon ohella
  • käymällä läpi koko ohjelman tai valitsemalla vain itsellesi parhaiten sopivat kohdat

Ohjelma koostuu seuraavista osioista

1. MISTÄ ON KYSE?

Ensimmäisessä osiossa saat tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista.

Voit oppia, miten luonto vaikuttaa hyvinvointiin ja kuinka voit lisätä luontokokemuksia omaan arkeesi. Saat ideoita ja keinoja siihen, miten voit luonnon avulla tukea jaksamistasi ja mielesi hyvinvointia.

2. TYÖKALUJA

Toisessa osiossa on käytännönläheisiä harjoituksia.

Harjoitukset kehittävät tietoisuustaitoja. Niissä yhdistyvät metsän luontaiset terveysvaikutukset ja mielentaitojen harjoittamisen tuomat hyvinvointivaikutukset. Saat uusia rentoutumiskeinoja arkeesi.

Tässä osiossa on myös videoita, joiden avulla voit nauttia luonnosta myös silloin, kun sinne meneminen ei syystä tai toisesta ole mahdollista.

3. EVÄITÄ JATKOON

Tästä osiosta löydät vielä linkkejä muihin Mielenterveystalon sisältöihin, kuten oirekyselyihin ja omahoito-ohjelmiin.

Voit katsoa, löytyykö niistä mitään tilanteeseesi sopivaa.

Seuraavalla videolla (1:34) kuulet tarkemmin omahoito-ohjelman rakenteesta. Saat myös tietoa siitä, miten omahoito-ohjelman harjoitukset ja taustatieto voivat helpottaa oloasi.

Mikä omahoito-ohjelma on?

Tämä omahoito-ohjelma

  • perustuu tehokkaiksi todettuihin ja tutkittuihin toimintatapoihin
  • koostuu kolmesta osiosta
  • sisältää tietoa, konkreettisia neuvoja ja harjoituksia, jotka auttavat arjessa 

Missä vain, milloin vain 

Ohjelma on saatavillasi aina, kun sinulla on aikaa, ja materiaaleihin pääset käsiksi kellon ympäri paikasta riippumatta. Katso videoita kännykälläsi, tai vietä kahvitauon mittainen hetki tietokoneella tankaten tietoa aiheesta.

Sinulla on mahdollisuus muutokseen

Olet pian aloittamassa ohjelmaa, josta saat tukea ja työkaluja tilanteeseesi. Hienoa, että toimit itsesi parhaaksi. Ohjelma auttaa sinua kohti haluamaasi elämää. 

On normaalia, jos ohjelma tuntuu välillä haastavalta. Tämä kuuluu asiaan, kun pyrit pysyviin muutoksiin. Ole siis itsellesi armollinen. Tee ohjelmaa sopivissa paloissa, ja pidä palauttavia taukoja. 

Tämä on myös ammattilaisen työkalu

Tätä omahoito-ohjelmaa voidaan kokonaisuutenaan tai osissa käyttää myös ryhmien tai yksilötapaamisten tukena.

Ammattilainen voi tukea ja ohjata harjoitusten tekemisissä. Omahoito-ohjelman läpikäymisen aikana tavataan yleensä 1–3 kertaa. Tällöin voidaan esimerkiksi keskustella harjoitusten herättämistä ajatuksista ja pohtia, mitkä harjoitukset ovat soveltuvimpia.