Siirry pääsisältöön

Työstressi ja työssä uupuminen

Jos työn vaatimukset ja odotukset ylittävät työntekijän voimavarat, voi tämä stressaantua ja uupua. Vähitellen työntekijä voi kokea, ettei selviä tilanteesta. Pitkittyessään työstressi johtaa uupumukseen.

Uupumus on pitkäkestoista energian ehtymistä. Fyysinen, henkinen ja älyllinen suorituskyky heikkenevät. Uupumus johtuu työn aiheuttamasta jatkuvasta rasituksesta ja kuormituksesta. Kuormitus voi vaikuttaa negatiivisesti henkilön työsuoritukseen, terveyteen ja hyvinvointiin.

Muista

  • Työntekijänä muista, että uupumisen tunnistaminen ja käsitteleminen edistävät parempaa hyvinvointiasi pitkällä aikavälillä.
  • Esihenkilönä muista, että roolisi on keskeinen uupumisen ehkäisyssä ja hoidossa. Oikea-aikaisen ja oikeanlaisen tuen tarjoaminen sekä riittävät resurssit auttavat työntekijöitä voimaan paremmin ja tekemään työnsä tehokkaammin.

Milloin ja mistä apua?

Ole tarvittaessa matalalla kynnyksellä yhteydessä asemastasi riippuen 

  • työterveydenhuoltoon 
  • esihenkilöön 
  • työntekijään 
  • henkilöstöhallintoon

Hyödyllisiä linkkejä

Kompassi-työkirja on Kevan julkaisu omaa osaamistaan ja suuntaansa pohtivalle työntekijälle.

Tämä sisältö on tehty yhteistyössä Kevan kanssa.

Miten Mielenterveystalo.fi voi auttaa?

Oirekyselyt

Oirekyselyn avulla voit arvioida oireidesi vakavuutta. Saat tuloksista myös vinkkejä siitä, mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä.

Omahoito-ohjelmat

Omahoito-ohjelmien avulla voit parantaa hyvinvointiasi silloin, kun sinulla on huoli mielenterveydestäsi tai lieviä oireita. Omahoito-ohjelmissa on tietoa ja harjoituksia.

Nettiterapiat

Nettiterapia pohjautuu itsenäiseen työskentelyyn verkossa. Oireisiisi erikoistunut nettiterapeutti antaa palautetta harjoituksistasi ja vastaa niiden aikana heränneisiin kysymyksiin. Tarvitset nettiterapiaan lääkärin lähetteen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös