Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

10. Tulevaisuuteen vaikuttaminen

Ilmastokriisistä ja arveluista huolimatta on tulevaisuus meille tuntematon. Se on vaihtoehtojen aluetta. Me kaikki vaikutamme tulevaisuuden muovautumiseen osaltamme.

Tulevaisuuden toivo ei ole varmuutta sitä, että mitään pahaa ei tapahdu. Se ei tarkoita sitä, että ilmastonmuutos poistuisi kuin ihmeen kaupalla ja voisimme vain pysyä vanhassa elämäntavassamme.  

Toivo tarkoittaa uskoa siihen, että elämä voi muutoksista ja epävarmuudesta huolimatta olla tulevaisuudessakin merkityksellistä. 

Harjoitus: Katse tulevaisuuteen

Miksi?  

Harjoituksessa voit tutkia, mitä ajatuksia ja tunteita tulevaisuus sinussa herättää. Samalla pohdit, millaista tulevaisuutta kohti haluat olla menossa. 

Näin vahvistat tietoisuuttasi siitä, että tulevaisuus ei pelkästään vyöry päällesi vaan voit itse vaikuttaa siihen.  

Miten?  

Kuvittele itseäsi ja elämääsi viiden tai kymmenen vuoden päästä. Ilmastonmuutos ja lajikato ovat edenneet. Huonoilta uutisilta, jotka koskevat esimerkiksi luonnontuhoja, ei ole vältytty. 

Mikä on se suunta, johon haluat elämääsi ohjata näiden tapahtumien keskellä? Millaisia ketjuja teoistasi ja valinnoistasi voi syntyä? Mitä kaikkea aitoa ja hyvää voi tulevaisuudessa olla uhkaavien ja epävarmuutta tuovien asioiden keskelläkin?  

Tee ajatusleikki ja kuvittele toivomaasi tulevaisuutta. Kuvittele tulevaisuutta sellaisena kuin se voisi parhaimmassa tapauksessa olla. Älä kuitenkaan kiellä ilmastokriisin ja muiden ongelmien vaikutuksia. 

Voit tehdä harjoituksen itseksesi pohtien tai jakaa ajatuksia siitä toisten kanssa.  

Loading ...