Siirry pääsisältöön

Omahoito-ohjelma

Ahdistuksen ja epävarmuuden sietäminen

Ympäristöön ja ilmastonmuutokseen liittyvä kriisi on laaja ja monimutkainen. Siihen liittyvää huolta ja ahdistusta on siksi vaikeaa täysin saada hallintaan.

Ahdistus voi helpottua, kun sitä käsittelee esimerkiksi tämän omahoito-ohjelman avulla. Sen lisäksi kannattaa opetella hyväksymään epämukavia tunteita. Videolla (1:59) lääkäri Hanna Rintala antaa siihen neuvoja.

Kaksi vinkkiä huolen ja epävarmuuden sietämiseen

1. Hyväksy keskeneräisyys

Epätäydellisyyden ja epävarmuuden hyväksymistä voi harjoitella. Harjoittele ajattelemaan, että saat olla keskeneräinen. Voit pohtia samoja kysymyksiä ja työstää samoja asioita yhä uudelleen.

Muista, että saat tarvita tukea ja pyytää sitä.

Kokeile sanoa ääneen itsellesi: "Olen riittävän hyvä. Minun ei tarvitse pärjätä yksin. Minä teen sen, mitä voin."

2. Ole lempeä itseäsi ja muita kohtaan

Ilmastokriisi aiheuttaa ristiriitaisia tunteita, ja me elämme yhdessä muiden epätäydellisten ihmisten kanssa. Siksi myötätuntoista suhtautumista itseä ja muita kohtaan kannattaa harjoitella.

Mieti esimerkiksi, mitä sanoisit hyvälle ystävälle hankalasta tilanteessa? Entä mitä rakastava vanhempi sanoisi lapselleen? Mitä sanoja kaipaisit kuulla? Voisitko sanoa ne itsellesi? Esimerkiksi: "Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. Pidä rohkeasti kiinni siitä, mikä on sinulle sydämessä tärkeää."